22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Minik Hasan'ın yaşama azmi

Antalya'da, doğuştan bir böbreği olmayan diğer böbreğinde 8 adet kist bulunan ve şu ana kadar 8 ağır ameliyat geçiren 14 aylık Hasan bebek, yaşama azmiyle doktorları şaşkına çeviriyor.

Tetkikleri tamamlanan Hasan bebek, Türkiye'de organ nakli olan en küçük hasta ünvanını kazanacak

Organ Bağışı Haftası'nın kutlandığı Türkiye'de binlerce organ bekleyen hastaların en küçüğü olan 14 aylık Hasan Hüseyin Akkuzu, yaşama azmi ile diğer hastalara cesaret veriyor. Doğuştan böbrek hastası olan Hasan Hüseyin'in küçük bedeni, böbrek yetmezliği nedeniyle 14 ayda 8 ameliyat geçirdi.

TEK BÖBREK İLE DOĞDU

Edirne Keşan'da yaşayan Nurcan ve Mehmet Emin Akkuzu çiftinin 14 aylık bebekleri Hasan Hüseyin, 15 günlükken rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Yapılan tetkiklerin ardından böbreğinde sorun olduğu belirlenen Hasan bebek, ambulansla Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürüldü. Cerrahpaşa'da yapılan muayenenin ardından Hasan'ın bir böbreğinin olmadığı, bir böbreğinde de 8 adet kist olduğu ortaya çıktı.

İLK AMELİYAT 24 GÜNLÜKKEN YAPILDI

Hayati tehlikesi bulunan Hasan bebek, 24 günlükken ilk ameliyatını oldu. Hasan için hastaneler adeta evi oldu. Doktorlar, Hasan'ın iyileşebilmesi için tek çarenin böbrek nakli olduğunu söylemesi üzerine aile nakil için hazırlığa başladı.

ÇAPRAZ NAKİL İLE HAYAT BULACAK

Yapılan tetkiklerin ardından baba Mehmet Emin Akkuzu'yla Hasan Hüseyin'in böbreğinin uyumlu olduğu belirlendi. Nakil için ümitlenen aile, doktorların "Yaşı çok küçük, çok riskli, ameliyat yapamayız" sözleriyle büyük bir şoka uğradı. Umutlarını yitirmeyen aile, Eylül ayında Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Alihan Gürkan ile görüşerek çapraz nakil yapılabileceğini öğrendi.

EN KÜÇÜK NAKİLLİ HASTA OLACAK

Doğuştan böbrek hastası olan Hasan Hüseyin'in nakil olabilmesi için çapraz nakile uyumlu bir aile aranıyor. Perşembe günü 9'uncu ameliyatını olacak olan küçük çocuk, nakil olabilirse dünyanın en küçük yaşta nakil olan çocuğu olacak.
Uygun verici bulunduğu an Hasan Hüseyin'e hemen nakil yapabileceklerini anlatan Doç.Dr. Alihan Gürkan, "Küçük yaşta çocuklara nakil yapmak çok zor. Çok sık yapılmıyor. Ama Hasan'ın nakil olmaktan başka bir çaresi yok" dedi

Hasan Hüseyin'in yaşamak için hayata sıkı sıkı tutunduğunu söyleyen annesi Nurcan Akkuzu ise, "Doktorlar, her ameliyata girişte 'hayatını kaybedebilir, hazırlıklı olun' diyor. Her ameliyattan çıkışta oğlum elimi morartıncaya kadar sıkı sıkı tutuyor. Adeta yaşama tutunuyor. Ameliyatlardan sonra bana inatla 'ben yaşayacağım anne' dediğini hissettim. Ben de ona 'tabii ki yaşayacaksın oğlum' dedim. Hasan'ın nakil olup sağlığına kavuşacağına inanıyoruz. Umudumuzu hiç kaybetmedik" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2008 Pazartesi 16:35:29
Güncelleme :3 Kasım 2008 Pazartesi 16:43:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?