22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Minyatür bebekler ilgi görüyor

Antalya'nın Manavgat ilçesinde bir öğretmen, kendini Anadolu insanını tanıtmaya adadı. Tunç Algın, yaptığı yöresel kıyafetli bebekleriyle Anadolu'daki yaşam ve giyim kültürünü anlatmaya çalışıyor.

Ege'nin efesini, Karadeniz'in kemençe ve horonunu, Doğu'nun halayını, Akdeniz insanının sıcakkanlılığını yansıtıyor. Ayrıca padişah, vezir, sadrazam, yeniçeri, şehzade giysileriyle Osmanlı'yı gün yüzüne çıkarıyor. Folklorik bebeklerini pazartesi ve perşembe pazarlarında satışa çıkaran Algın, turistlere İngilizce ve Almanca bilgi de veriyor. 3 günde tamamlanan bebeklerin tanesi 20-30 Euro arasında alıcı buluyor.

Öğretmen Algın, folklorik bebeklerle Anadolu insanının 150 yıllık köy ve kırsal yaşamının beze büründüğünü ifade ediyor. Hazırladığı 250 minyatür folklorik giysilerin Türkiye'nin 7 bölgesine ait insan yaşamına ışık tuttuğunu belirtirken, Avrupalı otantik eşya meraklısı turistlerin eserlerine büyük ilgi gösterdiğini dile getiriyor.

Minyatür giysilerin hammaddesinin bez, iplik, tahta, demir, sim, pul, yapıştırıcı ve kullanılmayan kumaş parçaları olduğunu aktaran Algın, folklorik bebeklerin hepsini yöre insanlarının giyim ve kuşamına uygun yaptığını vurguluyor. Maharetli öğretmen, bebek yapımına nasıl başladığını ise şöyle anlatıyor: "Folklorik bebek yapımına ilk önce hobi olarak başladım. Eserlerimde insanımızın gönülden, karşılıksız kalbî sevgisini bez parçasında ete kemiğe büründürmeye çalıştım. Anadolu insanının yaşam kültürünü anlatmak için birkaç ilde sergi açtım. Daha sonra da turistlere kültürümüzü tanıtmak amacıyla bebeklerimi satmaya başladım." Bebeklere büyük ilgi gösteren turistlerden Avusturyalı stilist Anneria Molce, 2 yıl önce Burdur'un Dirmil ilçesinden sipsi ve cura (bağlama ailesinin en küçük çalgısı) almak için tatil tercihini Yunanistan yerine Türkiye'den yana kullandığına değiniyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2008 Cuma 18:27:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?