16
Mayıs
2024
Perşembe
ANTALYA

MMO'dan eğitimlere devam

MMO İŞ KAZALARI EĞİTİMLERİNE DEVAM EDİYOR

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şubesi, meslek ve meslektaşlarına yönelik eğitimlerine devam ediyor. MMO, Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan mühendislerle bir araya gelerek atölyelerde iş sağlığı ve iş güvenliğini konusunda bilgilendirme yaptı.

Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan makine, endüstri, işletme, tekstil, kimya ve gemi mühendisleri ile buluşan MMO Şube Başkanı Hüseyin Barut, toplantının açılışında oda çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Barut, oda olarak ilk kez Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde eğitim verdiklerini ve bundan sonra da üyelerinin istekleri doğrultusunda bu bölgede istenilen konularda eğitimler vereceklerini söyledi. Oda olarak mesleklerini ve kenti ilgilendiren çok sayıda fikir ürettiklerini belirten Barut, “Enerjiden, asansöre, havuz bakımından, uçak gürültüsüne, mekanik tesisattan, projeye, basınçlı kapların periyodik kontrollerinden LPG’ye kadar çok sayıda konuda eğitimlerimiz ve kontrollerimizi sürdürmekteyiz” diye konuştu.

İŞ SAĞLIĞI CİDDİ BİR OLAYDIR

MMO Şube Başkanı Hüseyin Barut’un konuşmasının ardından, Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Rende’nin sunumunu yaptığı, Atölyelerde İş Sağlığı ve İş Güvenliği Semineri’nde, mesleki sorunlarını ve iş sağlığına dair görüşler paylaşıldı. Sunumunda MMO’nun çok sayıda bilimsel konuda araştırma yapan ve üretimin her alanında olduğunu söyleyen Prof.Dr. Rende, “MMO, iş güvenliği konusunda eğitimlerini aksatmayan ender kurumlardan biridir. İş güvenliği ve iş sağlığı çok ciddi bir olaydır. Ancak ülkemizde bu alanda uygulama konusunda problemler var. Ülkemizde soba zehirlenmesi ya da damdan düşme gibi olaylarda bile insanlar yaşamlarını yitiriyor. Bu demek oluyor ki bildiğimiz uygulamalarda hatalar var veya uygulamaları bilmiyoruz. Maalesef iş güvenliği konusunda yeterince gelişmiş bir ülke değiliz” dedi.

İŞ KAZALARININ İSTATİSTİĞİ YANLIŞ

Çok sayıda iş kazasının hastanelerde iş kazası olarak kayıt altına alınmadığına da dikkati çeken Prof. Dr. Rende, “Ülkemizde iş kazalarının sayısını belirleyen istatistikler yeterince doğru değil. Sigortasız çalışan işçiler dolayısıyla iş kazası olduğunu açıklayamıyor. Mesela bir işçi traktörden düşüyor ama bu bir iş kazası olarak yansımıyor. Çalışan işçinin mutlaka sigortalı çalıştırılmasına dikkat edilmeli” dedi. İş kazalarının en büyük nedeninin dikkatsizlik ve makinelerdeki bakımsızlık olduğunu da belirten Hikmet Rende, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler mühendis olarak çalıştığımız kurumlarda iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili gereken önlemleri diğer arkadaşlarımızla paylaşmalıyız. Bilgisizlik dikkatsizliğe ve bakımsızlığa neden olur. Dolayısıyla kazalar çoğalır ve insan sağlığı riske girer.”

MMO İŞ KAZALARI EĞİTİMLERİNE DEVAM EDİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2010 Salı 12:11:00
Güncelleme :6 Nisan 2010 Salı 15:30:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?