22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

MMO'dan klima uyarısı

MMO'DAN KLİMA UYARISI

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şubesi Başkanı Hüseyin Barut, ev, işyeri, alışveriş merkezleri, okullar, hastanelerde ve turistik tesislerde ısıtma ve soğutmada kullanılan en önemli cihazın klima olduğunu belirterek, Antalya'nın özellikle yaz aylarında klima kullanımının doruğa çıktığı bir kent olduğundan klima seçiminden alımına, montaj yerine, kullanımına, bakımına kadar bir çok konuya dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.

Barut yaptığı yazılı açıklamada, yaşanılan ortamlarda bulunan ve gün geçtikçe yaygınlaşan split klimalar vasıtasıyla ortamı soğutmak ya da ısıtmak amacıyla dolaştırılan havanın, bu mekanlarda bulunan insanların sağlığını direkt olarak etkilediğine dikkat çekti. Klimaların bakımı ve kullanımının büyük önem taşıdığını kaydeden Barut açıklamasında, “Klimaların temizliğinin periyodik olarak yapılması sağlıklı bir yaşama kapı açarken, bakımı yapılmayan klimalar, ideal filtreleme yapamayacağından toz, partiküller ortamda kalır, küf mantarları oluşur. Baş ağrısı, sinüzit, kronik yorgunluk, burun kanaması, yüz felci, alerji ve lejyoner, astım gibi hastalıklara neden olur.Split klimalar, mevcut ortamdaki havayı sirküle ederek çalışır. Bir kişi hapşırık veya öksürükle virüsü ortama saldığında, klimanın çalışma prensibi gereğince, havayı iç ünitenin içinden geçirerek tekrar bulunduğu ortama bırakır ve o ortamın sağlıksız olmasına neden olur. Klimalara yapılacak periyodik bakım, aynı zamanda klimanın insan sağlığını olumsuz etkilemesini önleyerek, klimanın kullanım ömrünü de artırmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Klimalarda ön filtre temizliğiyle yapılan bakımın, klimanın performansını artırdığını ancak daha sağlıklı bir ortam havası teneffüs edebilmesi için klimalara Antalya'da yılda en az iki kez, yaz ve kış mevsimlerine girmeden önce yetkili servislerce özel kimyasal temizleyici malzemelerle bakım yapılması gerektiğini bildiren Barut açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Gerçek şu ki, ciğerlerimize giren havanın yüzde 90'ını kapalı ortamlarda soluyoruz ve çoğu kez, kapalı ortamların havası açık ortamlara göre yaklaşık 10 kat'a kadar daha kirli olabiliyor.

Kentimizde klimanın olmadığı yaşanılan bir mekan hemen hemen yokken; en basitinden alışveriş merkezleri, hastane, otel, okul ya da toplu taşım araçları gibi kamuya açık alanlarda kullanılan klima ya da havalandırma sistemlerinin temizliğinin yapılıp yapılmadığına ilişkin bir denetleme mekanizması maalesef bulunmamaktadır. Bu anlamda yetkililerin, gerekli denetimleri yapmasına ilişkin çalışmalar başlatmalarını bekliyoruz. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından Ev Tipi Klimaların Enerji Etiketlemesine İlişkin Yönetmelik ile öne sürülen klimaların tüketicinin yararına hazırlanmıştır. İnsanlar klima satılan mağazalara gittiklerinde klimanın hangi enerji sınıfına ait olduğunu görebilirler. Bununla ilgili Sanayi İl Müdürlüğü'nde görev yapan arkadaşlar gerekli denetimleri de yapmaktadırlar.”

İHA
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2011 Salı 12:10:03
Güncelleme :14 Haziran 2011 Salı 12:15:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?