22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Modern çağın hastalığı

MODERN ÇAĞIN HASTALIĞI: METABOLİK SENDROM

Masa başında hareketsiz olan, düzensiz beslenen, yoğun stres altında çalışan kişiler, çağımızın hastalığı olarak tanımlanan ve bir insülin direnci hastalığı olan 'metabolik sendrom'a aday kişiler olduğu bildirildi.

Antalya Yaşam Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Kaya Ersoy, modern yaşamın neden olduğu ve yaşam süresini kısaltan önemli bir hastalıklar kompleksi olan 'metabolik sendrom'un hareketsizlik, stres ve beslenme bozukluğu sonucu ortaya çıktığını belirtti. Dr. Ersoy, metabolik sendrom hastalığına aday kişilerin ise genellikle hareketsiz masa başında oturan, beslenmesi düzensiz, yoğun ve stres altında çalışan kişiler olduğunu söyledi.

 

20 YAŞ ÜSTÜ NÜFUSUN ÜÇTE BİRİ METABOLİK SENDROM

Türkiye'de 20 yaş üstü nüfusun üçte birinin metabolik sendrom olduğuna ve metabolik sendromlu kadın nüfusunun erkek nüfusuna göre çok daha fazla olduğuna dikkat çeken Dr. Ersoy, "Metabolik sendrom yaş ilerledikçe kalp hastalığı, şeker hastalığı, hiperlipidemi, hiperkollesterolemi ve obezite (şişmanlık) olasılığını arttıran bir durumdur" dedi.

 

YAŞAM KALİTESİNİ BOZUYOR

Metabolik sendrom hastalığının kişinin hem yaşam süresini hem de yaşam kalitesini ciddi şekilde bozduğunu belirten Ersoy, hastalığın en önemli 4 belirtisini şöyle sıraladı:

"Bel çevresi ölçümü kadında 88, erkekte 102 santimetreden fazla olması, Trigliserit düzeyinin 150 mg/dl den fazla olması, HDL kolesterol kadında 50 mg/dl, erkekte 40 mg/dl den düşük olması, kan basıncı 130-85mg'dan yüksek olması, açlık kan şekerinin 110 mg/dl'den yüksek olması."

 

CİDDİ HASTALIKLARA NEDEN OLUYOR

Metabolik sendromun bazı ciddi hastalıklara sebep olduğunu ve kişinin hayatını tehdit ettiğini vurgulayan Dr. Ersoy, "En önemli hastalıklar; kalp krizi (enfarktüsü), diabet (şeker hastalığı), obezite (şişmanlık), inmeler (felç) ve son zamanlarda Alzhimer'e neden olduğu da sanılmaktadır. Ayrıca kadınlarda polikistik over sendromu ve erkeklerde prostat büyümesi, metabolik sendromda sıklıkla birlikte görülmektedir" diye konuştu.

 

KORUNMA VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Metabolik sendromlu hastaya yaklaşımın öncelikle tansiyon ölçümü, ideal kilo tespiti, bel kalınlığının ölçümü, kan yağlarının ölçülmesi kan şekeri ve insülin direncinin var olup olmadığının tespiti, ürik asit ve troid fonksiyonlarının incelenmesi, karaciğer yağlanmasının olup olmadığına bakılması gerektiğini söyleyen Dr, Ersoy, metabolik sendrom'dan korunma ve tedavi yollarını ise şöyle sıraladı:.

"Hasta daha çok egzersiz yapmalı (günde en az 45 dakika ), daha az kalori almalı, yoğun stresli ortamlardan uzak durmalı, ideal kiloya inmeli, gerekirse doktor tavsiyesi ile insülin direncini kıran ilaçlar kullanmalıdır."

İHA
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2010 Salı 13:28:01
Güncelleme :6 Temmuz 2010 Salı 18:28:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?