8
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Mucit çiftçiden sebze atıklarına çözüm

Antalya'nın Demre İlçesi'nde yaşayan Yusuf Kolcu isimli çiftçi, sebze atıklarını gübreye dönüştüren makine yaptı. 

Sebze üreticilerinin bertaraf etmekte zorlandığı sebze atıklarına, Demreli çiftçi Yusuf Kolcu'dan çözüm geldi. Sebze atıklarını gübreye dönüştürmeye yardımcı olan bir makine icat eden Kolcu, tasarladığı makineyi Burdur' da bir firmaya yaptırdı. Yapılan işlemi yerinde görmek için Demre'ye giden Antalya Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu ve Beymelek Belediye Başkanı Osman Güngör ile birlikte makineyi inceledi. 

Makinenin nasıl çalıştığını anlatan Yusuf Kolcu, traktöre bağlanarak çalışan makinenin içine atılan sebze atıklarının parçalandıktan sonra toprak altına gömüldüğünü belirterek, nem ve ısıyla torf haline gelen atıkların ertesi yıl yine sebzelerde gübre olarak kullanılabildiğini söyledi. 

Beymelek Belediye Başkanı Güngör ise, sebze atıklarının imha edilmesinde en büyük sorunun ürünleri asmak için kullanılan naylon ipler olduğunu vurgulayarak, bu konunun da çözülmesi gerektiğini dile getirdi. 

Makineyi inceledikten sonra Demre Belediyesi'nde Demre Kaymakamı Mustafa Gürdal, Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu, Beymelek Belediye Başkanı Osman Güngör ve Demre Tarım İlçe Müdürü Hüseyin Şahin ile bir toplantı yapan Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, makinenin daha gelişmişi yapılıncaya kadar bu makineden 10 adet üretilmesine karar verdiklerini açıkladı.
iha
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2007 Cuma 11:41:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?