22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

MÜSİAD, AB'ye güvenmiyor

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (MÜSİAD) 26 ilde bin 136 işadamı arasında düzenlediği anketten ilginç sonuçlar çıktı. MÜSİAD Antalya Şubesi yeni yönetimi, Antalyalı gazetecilerle Gürtaş Otel’de bir araya geldi.

Ankete katılan işadamlarında, AB’nin müzakere sürecinde 17Aralık’ta gösterdiği olumlu yaklaşımdan uzaklaşarak Türkiye’yi olabildiğince zorlayacağı kanaatinin hakim olduğu ortaya çıktı.

MÜSİAD Antalya Şubesi yeni yönetimi, Antalyalı gazetecilerle Gürtaş Otel’de bir araya geldi. Şube Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim İşlek, derneğin yeni dönem çalışmaları hakkında bilgi verirken, 26 ilde derneğe üye işadamları arasında düzenlenen bir anketin sonuçlarına değindi. Tanışma toplantısına Antalya’da yayın yapan yerel medya kuruluşlarının yanısıra ulusal basın kuruluşu temsilcileri ile Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erdoğan Kahya da katıldı. MÜSİAD Antalya Şubesi yeni yönetiminin yanısıra şube eski başkanı Hidayet Atay da toplantıda hazır bulundu.

MÜSİAD Antalya Şubesi Yönetim ve Denetleme Kurulu üyeleri kendilerini tanıttıktan sonra Şube Başkanı İbrahim İşlek gazetecilerin sorularını yanıtladı. İşlek, 15. yılını dolduracak olan derneğin bir taraftan işadamı kimliği taşıdığını bir taraftan da işbirliği ve güçbirliği platformu olduğunu söyledi. İşlek, "MÜSİAD, 28 şubesi ve 2 bini aşan üye sayısıyla Türkiye’nin önemli sivil toplum kuruluşlarından biridir. Misyon olarak birçok önemli hedefimiz var. Öncelikli hedefimiz her alanda saygın bir Türkiye’dir. Dernek olarak eğitim faaliyetlerimiz artarak devam edecektir. Gelişim, değişim ve eğitim platformu olmayı hedefliyoruz. Yerel anlamda ekonomik faaliyetlerin kaptanı olmak istiyoruz. MÜSİAD genelde bir sivil toplum örgütü özelde ise bir işadamları derneğidir. Derneğimiz siyasi çatışma alanı olmayacaktır" dedi.

İŞADAMLARI ENDİŞELİ

Avrupa Birliği süreciyle ilgili olarak derneğin yürüttüğü bir araştırma faaliyeti olduğunu belirten İbrahim İşlek, 26 ilde MÜSİAD üyesi bin 136 işadamı arasında bir anket düzenlendiğini kaydetti.

İşlek, "Anket sonuçlarına göre, reel sektörde Türkiye’nin AB üyeliğine yönelik beklentiler iyimser yönde gelişme gösterirken, işadamları arasında AB’nin 17 Aralık’ta gösterdiği olumlu yaklaşımdan uzaklaşarak Türkiye’yi müzakere sürecinde olabildiğince zorlamak isteyebileceği kanaatinin hakim olduğu ortaya çıktı. Anket sonuçları, her 3 işadamından en az birinin Türkiye’nin AB üyeliği yönündeki olumlu yaklaşımları AB’nin elinden geldiği kadar sıkıştıracağına dair ortak kanaat taşıdıklarını göz önüne çıkardı. Türkiye’nin AB üyeliği hakkında reel sektör temsilcilerinin yüzde 25’i 5-8 yıl, yüzde 20’si en az 10 yıl öngörürken, müzakerelerin üyelikle neticelenmeyeceğini bekleyenler ise yüzde 29’luk bir orana sahip. İşadamları, AB müzakere sürecinde uygulanması istenen politikalara yönelik olarak da, teşviklerin artırılmasını, tarım politikalarının uyumlaştırılabilmesi için AB’den hak edilen fon ve desteklerin alınmasını, güçlü bir müzakere ekibinin kurulmasını ve Kıbrıs gibi konularda belirli bir politika oluşturulup önceden deklare edilmesini ve bu konuda taviz verilmemesini, serbest dolaşım hakkından ise vazgeçilmemesini savunurken, öte yandan gereksiz bahanelere sığınılmadan AB normlarına ulaşılması için de kararlı bir şekilde çalışılması gerektiğini vurguladılar" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2005 Cumartesi 18:04:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?