21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Mustafa Başoğlu Antalya'da

Türk Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, Nevruz kutlamalarında, parke taşlarını sökerek polise saldırmanın ne insan haklarına ne de devlete saygıya sığacağını belirtti.

Başoğlu, ordunun Afganistan'a gitmesine karşı çıkarak "Türk ordusu ABD'nin paralı askeri değil" dedi. Mustafa Başoğlu, Emek Platformu tarafından tüm Türkiye genelinde Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na karşı yapılan eylemleri hatırlatarak, taslağa yönelik değişiklik yapılması kararının sevindirici olduğunu söyledi.

Bugün Ankara'da Emek Platformu'nu oluşturan konfederasyon başkanlarının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile görüşeceğini belirten Başoğlu, "Bu konfederasyon başkanları Bakan ile ne konuştularsa topluma bunu açıklasın. Çünkü eylemi biz yapıyoruz. Hak sahipleri biziz. Belki kapalı kapılar ardında konuşulanlar bizi yarın bir sürprizle karşı karşıya bırakabilir. Kazanılmış haklarımız ne kadar korundu bunu bilmemiz lazım" dedi.

Başoğlu, gündeme yönelik değerlendirmelerde de bulundu. Ergenekon isimli bir örgütün polis tarafından çökertildiğini belirten Başoğlu, bu örgütün demokrasiyi ortadan kaldırmayı amaçladığını ileri sürdü. Bu kapsamda Cumhuriyet yazarı İlhan Selçuk, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun gözaltına alındığını hatırlatan Başoğlu, bu kişilerin gözaltına alınırken atfedilen suçun açıklanmadığını belirtti.

Suçsuz yere bir gazetecinin veya bir siyasi partinin genel başkanının gözaltına alınmasını doğru bulmadığını belirten Başoğlu, "Türkiye'de bu gibi davranışlar demokrasi ve fikir özgünlüğünü sınırlandırır. Kimse demokrasi dışı çare aramamalıdır. İster sivil olsun ister asker olsun kimse demokrasi dışı çareye başvurduğu zaman bundan herkes zarar görür" dedi.

Parti kapatılması davasıyla ilgili konuşan Başoğlu, şunları söyledi: "Ben demokrasiyi savunan bir insanım. 28 Şubat sürecine de karşı çıkmıştım. Türkiye'de laikliğin tanımı yapılmadığı için böyle her konuyu laikliğe aykırı olarak, yorumlamak ve parti kapatmak geleneğini Türkiye sona erdirmelidir. Yeni Anayasada 'ne yapılırsa laikliğe karşı suç işlenmiş olur' bu belirtilmelidir. Cumhuriyet Başsavcılarının keyfine göre söz ve eylemlere dayanarak parti kapatılmamalıdır."

Siyasi parti yöneticileri suç işledikleri zaman onları yargılayacak mercilerin olduğunu anlatan Başoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Kişinin bir sözünden dolayı siyasi partinin kapatılması yanlıştır. Anayasada laikliğin tanımı konulmalıdır ve siyasi partiler Anayasa Mahkemesi kanalıyla kapatılmamalıdır. Hatta biraz daha ileri giderek söylüyorum Anayasa Mahkemesi'nin elinden siyasi partileri yargılama yetkisi alınmalıdır. Bunlar demokrasinin tepesine kurulmuş demokrasi kılıçlar gibidir."
Nevruz'un ideolojik bir tartışmaya dönüşmemesi gerektiğini belirten Başoğlu, bu kutlamalarda parke taşlarını sökerek polise saldırmanın ne insan haklarına ne de devlete saygıya sığacağını belirtti. Herkesin hakkını demokratik yollarla araması gerektiğini anlatan Başoğlu, "Ben DTP'nin kapatılmasına karşıyım. Fakat DTP sempatizanları da parke taşlarını sökerek polisin, askerin kafasına taş atmamalıdır" diye konuştu.

ABD askerleri tarafından Irak'ta bir minarenin füzeyle yıkıldığını hatırlatan Başoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Buradaki gelişmeler inanca saldırıya dönüştü. Böyle bir ortamda ABD Başkan Yardımcısı Cheney'in Ankaraya gelip, 'Bize Afganistan'da savaşan asker verin' demesine karşıyım. Türk askeri ABD'nin paralı askeri değil"
Konuşmasının ardından Mustafa Başoğlu, Sağlık İş Sendikası Antalya Şubesi Başkanı Osman Seyhan'ı genel başkan yardımcısı olarak görevlendirdi. Başoğlu, görev fezlekesini Osman Seyhan'a verdi.

 

İHA
Yayın Tarihi : 24 Mart 2008 Pazartesi 14:52:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?