22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Muz üreticileri dernek kurmak istiyor

Açıkta muz üretiminde en çok paya sahip olan Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde üreticiler, haklarını savunacak bir derneklerinin olmamasından şikayetçi. Yaklaşık 11 bin dekarda, 40 bin ton muzun üretildiği ilçede, her üretici ferdi olarak üretim yapıp pazarlıyor.

Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Hasan Çelik ise, muz üreticilerinin en zaruri ihtiyaçlarından biri olan bir üretici birliğinin olmamasının büyük eksiklik olduğunu söyledi. Aynı zamanda kendisi de bir muz üreticisi olan Başkan Çelik, son yıllarda muz üretiminin giderek azaldığını ve fiyatın ise 1 YTL civarında sabit kaldığını belirtti.

Başkan Çelik, "Muz üreticisinin sorunlarını heyet halinde üst makamlara taşıyacak dernek ya da kurul olmadığı için üreticiler yalnız kalıyorlar". dedi. Ziraat odasının hiçbir çiftçinin derdini çözmede tek başına yeterli olmadığını savunan Çelik, daha önce dernek kurma girişiminde bulunulmasına rağmen başarılı olunamadığını belirtti. Gazipaşa'da bu yıl sezonu zararla kapatan muz üreticisinin, yeni sezona borçla girdiğini anlatan Çelik, girdi maliyetleri her yıl kat kat artmasına rağmen muzun fiyatının değişmediğini söyledi.

İlçede muz üreticiliği yapan Halil Aslan, muz üretimin hiçbir cazibesinin kalmadığını söyledi. Aslan, muz üretiminde gözde bir yer olan Gazipaşa'da üreticilerin sahipsiz olduğunu bu yüzden de her geçen gün artan maliyetlere rağmen fiyatın sabit olduğunu hatırlatarak öncülük yapabilecek kişilerin bu işe sahip çıkmasını istedi.

Gazipaşa Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Fehmi Tuncer, önceden Gazipaşalılar muz yetiştirilmesine uygun bir karış toprağı bile boş bırakmazken, ekonomik değerinin düşmesiyle birlikte örtülü alanlarda muzlar sökülmeye başlandığı bilgisini verdi.

"Daha teknik ve modern bir şekilde üretim yapılabilmesi için Gazipaşa'da da üreticilere yol gösterecek ve öncülük yapacak birliklerin olması şarttır" diyen Tuncer, şirketleşme kültürünün yaygınlaştırılması gerektiğini savundu. Tuncer, çiftçinin kendi başına pazarlama anlayışından vazgeçmesi gerektiğinin altını çizerek, birçok yerde topraksız ve organik tarım kültürünün yerleştiğini ve bu sayede az maliyetle çok ürün elde edildiğini belirtti.

Zaman
Yayın Tarihi : 10 Mart 2008 Pazartesi 18:04:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?