1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Nazım Hikmet etkinlikle anıldı

Şair Nazım Hikmet, ölümünün 46'ncı yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği etkinlikle anıldı.

3 Haziran 1963'te hayatını kaybeden Nazım Hikmet Ran'ın ölümünün 46'ncı yılı nedeniyle Antalya Kültür Merkezi'nde yapılan "Nazım Hikmet 46. Yılında Ölümsüzlüğü Yaşıyor" başlıklı şiir ve müzik şölenine Antalyalılar büyük ilgi gösterdi.

Geceye Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Rutkay Aziz, Vakıf Kurucu Üyeleri Aydın Aybay, Tarık Akan, Kıymet Coşkun, Moris Gabbay, Aykut Ergin, Hasan Keseroğlu, Fisun Topuz, Arif Keskiner ile tiyatro sanatçıları Tilbe Saran, Cüneyt Türel ile Altan Gördüm katıldı. Gecede sanatçı Melike Demirağ da bir müzik dinletisi sundu.

Gecenin açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Antalyalıların etkinliğe yoğun ilgi göstermesinin kendisini çok mutlu ettiğini belirterek "Bu kalabalık bana gurur veriyor. Türkiye Cumhuriyeti geleceği için bir güven duygusu veriyor" dedi. Türkiye Cumhuriyeti'nin 20'nci yüzyılda dünyada eşi olmayan iki büyük insan yetiştirdiğini belirten Akaydın, sözlerine şöyle devam etti: "Birisi büyük devlet adamı ve kumandan Mustafa Kemal Atatürk. Atatürk'ün bir eşi daha yoktur. İkincisi de büyük dünya şairi, büyük vatan şairi, Atatürk sevgisiyle yaşamış olan Nazım Hikmet'tir. Onunda bir eşi yok dünyada."

KİMİN İTİBARINI KİME İADE EDİYORLAR

Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Rutkay Aziz ise son aylarda Nazım Hikmet'e iade-i itibarın gündeme geldiğini belirterek, "Kimin itibarını kime iade ediyorlarsa, kimi politikacılar da kendi çıkarları için konuşmalarında Nazım Hikmet'in dizelerini kullanıyor'' diye konuştu.

Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Onursal Başkanı Aydın Aybay da yaptığı konuşmada, dünyanın Nazım Hikmet'i Türk şairi olarak bildiğini, böyle bir şairin Türk yurttaşlığı alması ya da almaması gibi bir sorun olamayacağını söyledi. Nazım Hikmet'in mezarının Türkiye'ye getirilip getirilmemesine ilişkin tartışmalara da değinen Aybay, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Nazım Hikmet'in mezarı Moskova'da. Ancak, Nazım'ın mezarı bütün dostlarının, yurttaşların kalbindedir. Nazım, bir Türk şairidir ve Türk yurttaşlarının kalbinde sonsuza kadar yaşayacaktır.''

Gecede konuşmaların ardından tiyatro sanatçıları Tilbe Saran, Cüneyt Türel ve Altan Gördüm sahneye çıktı. Altan Gördüm, büyük şairin doğumundan ölümüne yaşadığı süreci, Tilbe Saran ve Cüneyt Türel de, Nazım Hikmet'in unutulmaz şiirlerini seslendirdi. Salkım Söğüt, Mavi Gözlü Dev, Piraye, Memleketimden İnsan Manzaraları, Sensiz Paris gibi şiirlerini seslendiren Saran, Türel ve Gördüm, Antalyalılara unutulmayacak bir gece yaşattı.

Şiir dinletisinin ardından sahneye çıkan ünlü sanatçı ve sinema oyuncusu Melike Demirağ da seslendirdiği parçalarla Antalyalılara duygu dolu anlar yaşattı. Demirağ, hem Nazım Hikmet şarkıları hem de kendi albümünden parçalar seslendirdi. Arkadaş, İstanbul'da olmak, Aldırma Gönül gibi parçalarıyla Antalyalıları zaman zaman hüzünlendiren Melike Demirağ, Antalya'da olmaktan ve Nazım Hikmet'i anma gecesine katılmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

 AKAYDIN'A NAZIM BÜSTÜ

Konserin ardından Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, geceye katılan sanatçılara ve vakıf üyelerine çiçek takdim etti. Vakıf Onursal Başkanı Aydın Aybay da Başkan Akaydın'a Nazım Hikmet büstü sundu. Gecenin sonunda, Başkan Akaydın, sanatçılar ve vakıf üyeleri, sahnede asılı Nazım Hikmet afişi önünde saygıyla eğildi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2009 Çarşamba 17:41:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?