22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Nefroloji hemşirelerine eğitim

NEFROLOJİ HEMŞİRELERİNE EĞİTİM

Antalya'da Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireleri Derneği tarafından nefroloji hemşirelerine yönelik "Diyaliz Öncesi Eğitim Programı (DÖEP)" düzenledi.

Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireleri Derneği tarafından nefroloji hemşirelerine yönelik düzenlenen DÖEP, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirildi. Sağlık Bakanlığı onaylı eğitime, Türkiye genelinden yaklaşık 70 hemşire katıldı. Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Birsen Yürügen, eğitim programıyla böbrek hastalığını yavaşlatıp, sağlık harcamalarını azaltmayı amaçladıklarını söyledi. DÖEP eğitimini alan hemşirelerin çalıştıkları

hastanelerdeki diyaliz öncesi eğitim ihtiyacı olan kronik böbrek hastalarına yenilenen ve güncellenen bilgileriyle eğitim vereceğini belirten Yürügen, "Şu an 27 merkezde böbrek hastalarına diyaliz öncesi eğitim programı veriliyor. Böbrek hastalarına ve yakınlarına ücretsiz olarak verilen eğitimle, böbrek yetmezliğini erken bir evrede yakalamayı, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmayı ve hastanın bünyesine en uyumlu diyaliz yönteminin belirlenmesini amaçlıyoruz" dedi.

 

2 BİN 500 HASTA YARARLANDI

Böbrek hastalarının 6 ayda bir özel eğitimden geçirildiğini aktaran Prof. Dr. Birsen Yürügen, "Kronik böbrek hastaları için Türkiye'de ilk kez böyle bir eğitim gerçekleştiriliyor. Bu eğitimler sayesinde hastaların tedaviye uyumu artıyor. Ayrıca böbrek hastalığı kronik boyutlara ulaşmadan, dengede tutulmaya çalışılıyor. DÖEP eğitimlerinden bugüne kadar yaklaşık 2 bin 500 hasta yararlandı. 20-30 dakikalık seanslardan oluşan eğitimlere hasta yakınları da katılabiliyor" diye konuştu.

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Doç. Dr. Rumeyza Kazancıoğlu ise böbrek hastalıklarının başlangıçta belirti göstermeyen sinsi bir hastalık olduğunu söyledi. Bugüne kadar eğitimlere katılan 2 bin 500 hastadan 78'ine, DÖEP eğitimler sayesinde vakit kaybetmeden ve diyaliz tedavisi başlamadan böbrek nakli yapıldığını belirten Kazancıoğlu, şöyle devam etti:

"Bu oran uzmanlara göre tıbbi açıdan iyi bir sonuç olarak yorumlanıyor. Ayrıca hastalar tedavi aşamasına geldiğinde fizik ve ruh olarak adapte oluyorlar. Böbrek yetmezliği sorunu yaşayan hastaların yüzde 50'sinde, hastalığın son aşamasında hekime başvurduğunu görüyoruz. Bu aşamada böbrekler telafisi kolay olmayan hasarlar almış olabiliyor. Türkiye'de, kronik böbrek yetmezliği riski taşıyan 7 milyon hasta bulunuyor. Yaklaşık 70 bin hasta ise böbrek yetmezliği tedavisi görüyor. 2008 verilerine göre, sağlık

harcamalarının 1.6 milyarı, yani genel sağlık bütçesinin yüzde 5'i diyaliz hastalarına tahsis ediliyor. DÖEP eğitimleri sayesinde hastanın diyaliz evresine geçmesi geciktirilebiliyor. Böylece kayda değer bir oranda tasarruf sağlanıyor."

NEFROLOJİ HEMŞİRELERİNE EĞİTİM
NEFROLOJİ HEMŞİRELERİNE EĞİTİM
İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2010 Çarşamba 11:11:03
Güncelleme :13 Ekim 2010 Çarşamba 14:09:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?