21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Noel Baba’ya sandalet yakışır

Kürklü, çizmeli plastik Noel Baba heykeli gitti, yerine ‘Demre iklimine uygun’ Noel Baba geliyor 

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın ‘Demreli Noel Baba’ düşü, gerçeğe dönüşüyor. Beş gün önce kaldırılan plastik Noel Baba heykelinin yerine Bakan Günay’ın istediği gibi, demir konstrüksiyon üzerine fiberglastan Demreli Noel Baba heykeli yerleştirilecek.


Demreli Noel Baba heykeli, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Ankara Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Müdürü Heykeltıraş Necdet Can’a yaptırıldı. Demre Noel Baba Meydanı’na eski heykelin yerine yerleştirilecek heykelin önümüzdeki hafta açılması bekleniyor.

Ren geyiği yerine denizatı
Heykeltıraş Can, Demreli Noel Baba heykelini yaşadığı döneme uyarlayarak hazırladıklarını açıkladı: “Noel Baba heykeli, daha akılcı, daha mantıklı olarak, yaşadığı döneme uygun olarak dizayn edildi. O döneme özgü, yörenin iklim koşullarına uygun giysiler giydirildi. Ren geyiklerinin çektiği, kalın giysileri olan Noel Baba, tarihsel Noel Baba ile örtüşmüyordu. Noel Baba da bizim gibi bir insan ve Demre’de yaşamış.

Sıcak bir yer olan Demre’de bu giysileri giymesi olanaksız!”
50 bin YTL’ye mal olan heykelin dış yüzeyi tunç rengine benzemesi için matlaştırıldı. Heykeldeki Noel Baba figürünün, sol omzunda oturan küçük bir erkek çocuğu, sağında ayakta 1 metre 65 santimetre boyunda bir kız çocuğu yer alıyor. Çocukların elinde ise hediye paketleri dikkat çekiyor. Heykel bir salın üzerinde. Heykelin saldan itibaren yüksekliği 3 metre 45 santimetre boyunda. Salın dört yanında deniz dalgası betimlemesi yer alıyor. Kaidenin iki yanında salı çeker pozisyonda iki denizatı, ön cephesinde Demre’nin simgesi Likya gemisi yer alıyor.

Bir gece ansızın...
Demre’de Rus heykeltıraş Gregory Potosky tarafından yapılan ve devlet töreniyle 6 Aralık 2000’de Noel Baba Meydanı’na yerleştirilen bronz Noel Baba Heykeli, Demre Belediye Başkanı DP’li Süleyman Topçu tarafından bir gece operasyonuyla kaldırılmıştı. Bronz heykelin yerine 2005 yılında bakalitten yapılmış, kırmızı giysili, ak sakallı Noel Baba heykeli yerleştirilmişti.
Bu heykel tartışmalara neden olurken Rusya kaldırılan heykelin yerine konulmasını istemişti. Potosky’nin yaptığı bronz heykelse bir süre sonra Noel Baba Müzesi’nin girişine yerleştirilmişti.

Radikal
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2008 Cumartesi 21:06:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?