1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Norveçliler bağımsızlıklarını kutladı

Antalya'nın Alanya ilçesinde yaşayan Norveçliler, bağımsızlıklarının 95. yıldönümünü Türk kültürünü yansıtan folklor gösterileriyle kutladı. Norveçliler, ellerinde bayraklarla şehir turu yaparak gönüllerince eğlendi.

İsveç'ten ayrılarak kendi anayasalarını kabul eden ve 1814 yılından bu yana 17 Mayıs'ı 'Milli Gün' olarak kutlayan Norveçliler, Alanya'da tören düzenledi. Norveç'in Alanya Fahri Konsolosluğu tarafından düzenlenen etkinliklere, Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, Emniyet Müdürü Turgay Çalışkan, Norveç'in Ankara Büyükelçisi Cecilie Landsverk, Norveç'in Alanya Fahri Konsolosu Nüvit Özkan ve bine yakın Norveçli ile çok sayıda Türk vatandaşı katıldı. Kutlamalar, Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından Türkiye ve Norveç milli marşlarının okunmasıyla başladı.

Norveç Büyükelçisi Landswerk, aynı kutlamayı geçen yıl da yaptıklarını belirterek ikinci kez Alanya'da 17 Mayıs Günü kutlamasında bulunmaktan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi. Türkiye'nin, Norveçliler için çok popüler bir ülke haline geldiğini anlatan Landswerk, rezervasyonların, Antalya'ya gelen turist sayısında geçen yıla göre yüzde 55 artış olacağını gösterdiğini söyledi.

''Bu da, bizim Türkiye'yi ne kadar sevdiğimizi gösteriyor'' diyen Landswerk,
Alanya'da yaşayan Norveçliler'in çok rahat ve mutlu olduğunu bildiklerini belirtti. Büyükelçi, şöyle konuştu: ''Ev sahibi ve misafir arasında dostluk ve arkadaşlık kendiliğinden gelişen bir şey değildir. Bu arkaşlık ve dostluğu devamlı beslemek gerekiyor. Biz Avrupa'nın iki ayrı köşelerinde iki ülkeyiz. Kültürler ve diller çok farklı olmasına rağmen Türk halkının kucaklayıcılığı bizi mutlu ediyor."

Milli günleri Akdeniz'in kıyısında kutlamanın çok güzel bir duygu olduğunu anlatan Büyükelçi Landswerk, şunları söyledi: "Evimiz gibi sıcak, üstelik güneş ve doğa bizi çok mutlu ediyor. Ülkeyi çok sevmek, uluslararası değerler için bir engel değildir. Demokrasi, kendiliğinden gelen bir şey de değildir. Bunun için uzun yıllar mücadele etmek lazım. Biz de 200 yıldır barışçıl demokraside yaşıyoruz. Odak noktamız, sade vatandaşın mutluluğu, huzuru ve ekonomik özgürlüğü olmalı. Biz, bunu başardık. 17 Mayıs, bize Alanya, Türkiye ve Norveç arasındaki dostluğu hatırlatsın.''

Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu da Norveçliler hakkında ''Yeni Alanyalılar'' deyimini kullandı. Norveçliler'in, Alanya'nın kültürel ve insan zenginliklerinden biri olduğunu anlatan Sipahioğlu, şunları söyledi:

''Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Alanya'nın kültürel ve insan zenginliğinin en büyük parçalarından biri olan Norveçliler'in aramızda yaşaması bizleri mutlu ediyor. Alanya'da 75 ülkeye mensup binlerce insan hoşgörü içerisinde yaşamaktadır.''

Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan ise ''Norveçli hemşehrilerim, Alanyalı hemşehrilerim'' diye başladığı konuşmasında Norveç'in milli gününü kutladı.
Konuşmaların ardından Özel Hamdullah Emin Paşa Lisesi Halk Oyunları ekibi dans gösterisi yaptı. Daha sonra Özel Hamdullah Emin Paşa Lisesi bando takımı eşliğinde kortej düzenlendi.

Bazı Norveçliler'in törene yöresel giysiler ve bayraklarla geldikleri gözlendi. Turistik çarşı içerisinden geçen konvoy Hayate Hanım İlköğretim Okulu bahçesine kadar yürüdü. Burada da konuşmalar ve bazı etkinlikler gerçekleştirildi. Norveç'in Fahri Konsolosu Nüvit Özkan yaptığı açıklamada, bu yıl törene 1000'e yakın kişinin
katıldığını anlattı.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2009 Pazartesi 16:23:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?