22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Öğrencilere sigara semineri

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Sigarayla Savaşanlar Vakfı işbirliği ile Antalya Lisesi’nde "Sigarasız bir dünya için elele" konulu seminer düzenlendi.

Sigarayla Savaşanlar Vakfı Başkanı Ubeyd Korbey, lise ikinci sınıf öğrencilerine sigaranın insan ve toplum üzerinde yarattığı tahribatı slayt gösterisi ile anlattı. Korbey, gelecek yıldan itibaren sigara ambalajlarının üzerinde ’Sigara öldürür’ uyarısının yazacağını söyledi.

Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği seminerde Korbey, her yıl Türkiye’de ortalama 110 bin kişinin sigaraya bağlı nedenlerle yaşamını yitirdiğini söyledi. Ubeyd Korbey, tüm dünyada ise her yıl 5 milyon insanın, her 6 saniyede bir kişinin bu nedenle öldüğünü kaydetti. Korbey, 20 yıl sonra bu sayının 10 milyona yükseleceğini ifade etti.

YAŞAMI KISALTIYOR

Sigaranın yaşamı kısalttığını belirten Korbey, "Kalp damar hastalıklarının yüzde 85’i sigaradan kaynaklanıyor. Sigaranın neden olduğu hastalıklar sıralamasında ikinci sırayı kanser alıyor. En fazla akciğer kanserine neden oluyor. Sigara kullanılan her üç kişiden biri ortalama 55 yaşında yaşamını yitiriyor" dedi.

BEBEKLER ÖLÜYOR

Pasif içicilerinde sigara kullananlar kadar tehlikede olduğunu vurgulayan Ubeyd Korbey, şunları anlattı:

"Türkiye’de her yıl sigara kullanan 4 bin eşten biri diğerinin ölümüne neden oluyor. 1500 bebek sigara zehirlenmesinden ölüyor. Çocukların yüzde 70'i pasif içici durumunda. Sigara hamilelerde düşüklere neden oluyor. Çocuklar sakat doğuyor."

"SİGARA ÖLDÜRÜR" UYARISI

Her yıl yaklaşık 600 bin genç ve çocuğun ülkemizde sigaraya başladığını vurgulayan Korbey, "Antalya’da bu rakam yaklaşık 7 bin 500. Büyük bir tuzak. Sigara ambalajlarının üzerindeki ’Sigara sağlığa zararlıdır’ uyarısı yetersizdir. Mücadelemiz sonucu 2006 Ocak ayından itibaren sigara ambalajlarının üzerinde ’Sigara öldürür’ yazacak. Sigara insanların kendileri için parasıyla tuttukları kiralık katildir" diye konuştu.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2005 Cuma 13:11:28
Güncelleme :27 Mayıs 2005 Cuma 17:51:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?