22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Öğretmene gerçek nefes

Antalya'da bir moda öğretmeni, yirmi yıldır kalp çarpıntılarına bağlı geçirdiği bir rahatsızlıktan Memorial Antalya Hastanesi'nde uygulanan ablasyon yöntemi ile kurtuldu.

Operasyonu gerçekleştiren Uzman Dr. Hakan Hasdemir, "Hasta, 46 yaşında ilk gerçek nefesini aldı" dedi.

Antalya'da moda öğretmenliği yapan 46 yaşındaki Hülya Alim, 20 yıl önce sınıfta ders anlatırken bayılması üzerine hastaneye kaldırıldı. Hastanede kalbinin doğuştan delik olduğunu öğrenen Alim, bugüne kadar kalp çarpıntılarına bağlı birçok baygınlık geçirdi. 20 yıl boyunca kendisine çeşitli tedaviler uygulanan öğretmen Alim, bir türlü sağlığına kavuşamadı. Doktorlar yapılan testler sonucu bu nöbetlerin nedeninin psikolojik kaynaklı olduğunu belirledi.

2011 yılında otobüste baygınlık geçiren Alim, acil olarak Memorial Antalya Hastanesi'ne kaldırıldı. Kardiyoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Hakan Hasdemir, hastaya ablasyon işlemi uyguladı. 20 yıllık çarpıntıları bir işlemle sona eren Hülya Alim, 46 yaşında ilk gerçek nefesini aldı.

KALBİM Mİ YOKSA DAMARIM MI YANACAK DİYE ÇOK KORKTUM

Sağlığına kavuşan moda öğretmeni Hülya Alim, şöyle konuştu: "Kıyafetimin üstünden kalbimin yükselip alçaldığını görebilirdiniz. O acıyla kalbim, boğazımın ucuna gelmiş de ben ağzımı açarsam çıkacakmış gibi hissederdim. Yüreğim gerçekten ağzıma gelirdi ama korkudan değil, çarpıntıdan. Bu şiddette bir çarpıntının nedeni, ne kalbimdeki delikten ne de psikolojik kaynaklıydı. Çarpıntının nedeni kalbimde, onun uyarılmasını sağlayan başka bir elektriksel yolun varlığıymış. Tedavim, ablasyon adı verilen bir yöntem ile bu ek yolun yakılarak yok edilmesiyle mümkün oldu. Ben kalbim mi yoksa damarım mı yanacak diye çok korktum. Ama yaklaşık 1 saat süren, herhangi bir acı hissetmediğim ablasyon işlemi sonrasında, ilk gerçek derin nefesimi aldığımda korkumun çok yersiz olduğunu anladım"

KALBİM BANA GERİ VERİLDİ

Artık uykusundan şiddetli çarpıntıyla uyanmayan, bayılma nöbetleri yaşamayan, acil servisleri ziyaret etmek zorunda kalmayan Hülya Alim, şunları söyledi: "46 yaşında aldığım ilk gerçek nefesle kalbimin bana geri verildiğini hissettim. Bundan sonraki yaşamımı sağlıklı bir şekilde yaşayacağım için çok mutluyum."

DOĞRU TEŞHİS VE TEDAVİYLE SORUN ÇÖZÜLDÜ

Hülya Alim'in tedavi süreci hakkında bilgi veren Uz. Dr. Hakan Hasdemir, kalp hızının üst sınır olan 100'den 160-200 gibi değerlere çıkması olarak görülen kalp çarpıntısının "taşikardi" olarak adlandırıldığını söyledi.

Taşikardinin sebebinin doğru tespiti için EKO, tiroid kontrolleri ve kan testlerinin önemine değinen Uz. Dr. Hasdemir, doğru tedavi için öncelikle çarpıntının niteliğinin tespit edildiğini vurguladı. Kalp ritm bozukluğu (aritmik taşikardi) belirlendiğinde ileri tedavi için kalbin elektriksel aktivitelerinin kontrol edildiği elektrofizyolojik çalışmanın yapıldığını anlatan Uz. Dr. Hasdemir, şöyle konuştu: "İleri tedavide söz konusu çarpıntı (aritmik taşikardi) laboratuvar ortamında oluşturuldu ve nereden kaynaklandığı, nasıl bir etkiyle ortaya çıktığı anlaşıldı"

ABLASYON İŞLEMİ İLE KALPTEKİ SORUNLU BÖLGE YAKILDI

Uz. Dr. Hasdemir, Hülya Alim de tespit edilen çarpıntıya neden olan anormal kalp dokusunun tahrip edilerek ortadan kaldırıldığını ve bu yönteme ablasyon denildiğini söyledi.

Ablasyon işleminin kateter denilen uzun ince aletler yardımıyla yapıldığını anlatan Alim, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kateter ile kasık yoluyla kalp içine ilerlenir. Kateterin kalbin neresinde olduğu x ışınları yardımıyla (floroskopi) izlenir. Kateterin ucu kayıt cihazına bağlanarak kalp içi EKG kayıtları alınır ve araştırma ile çarpıntı yapan odak bulunur. Daha sonra yine kateter yardımıyla radyo frekans enerjisi verilerek bu bölge tahrip edilir ve böylece sorumlu odak ortadan kaldırılır."

iha
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2012 Pazartesi 12:11:09
Güncelleme :17 Nisan 2012 Salı 12:21:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?