1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Organ bağışında düşüş!

Medical Park Antalya Hastanesi Organ Nakli Bölümü Başkanı Prof.Dr. Alper Demirbaş, organ bağışının Antalya genelinde belirgin şekilde düştüğünü belirtti.

Nedenini bilmediği bu düşüşün kendisini üzdüğünü ifade eden Prof.Dr. Demirbaş, "Kronik organ hastası sayısı her yıl artarken organ bağışında bu düşüş ciddiyetle incelenmesi gereken bir konu. Halen Türkiye genelinde 55 bin böbrek hastası bulunuyor. Aksi ispat edilene kadar bu hastaların hepsi nakil bekleyen hastalardır. Bu nedenle organ bağışı önemli. Sağlık Bakanlığı organ bağışı konusunu ciddi şekilde ele alıyor" dedi.

Kadavra bağışının yanı sıra canlı vericiden organ bağışının da artması gerektiğini anlatan Demirbaş, bu konuda yanlış inanışlar olduğuna dikkat çekti. "Tek böbreği ile kalan insanların sakat kalacağı yönündeki inanış tamamen yanlıştır" diyen Prof.Dr. Demirbaş, her organ naklinin kurtarılan bir hayat olduğunu söyledi. "Benim de böbreğimin birini vereceğim dostlarım var" diyen Demirbaş, "Organ nakli aslında bir umut naklidir" ifadelerini kullandı.

ALTI AYDA 293 NAKİL

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden istifa ederek Medical Park'a geçen ve Aralık ayından bu yana 293 böbrek, karaciğer ve pankreas nakli yapan Prof.Dr. Demirbaş, hedeflerinin bir yılda 500 nakil olduğunu söyledi. Altı ayda gelinen noktanın kendisinin tahminlerini bile aştığını ifade eden Demirbaş, şunları söyledi:

"Yeni açılan bir kurum olan Medical Park'ta göreve başladığımda hedefimiz bir yılda 500 nakildi. Ancak bunu söylerken sesim titriyordu acaba yapabilirmiyiz diye. Çünkü şartlarımız sorunluydu. Ancak çok güvendiğim ekiple bunu başaracağız. Organ nakli birkaç kişinin işi değildir. Dünyada tek ekip olarak 6 ayda 293 nakil gerçekleştiren bir ekip var mı bilmiyorum. Organ nakli, birkaç ekip işidir. Ama biz burada tek ekip ve günde üç nakil olmak üzere ameliyatları gerçekleştiriyoruz."

KİMSEYLE NE POLEMİK NE REKABET İÇİNDEYİZ

Demirbaş, müdürlüğünü yaptığı dönemde Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi'nin yaptığı nakil ameliyatları sayısı ile dünya birincisi olduğunu hatırlattı. Altı aydır görev yaptığı Medical Park'ta işine devam ettiğini söyleyen Demirbaş, "Kimseyle ne bir rekabet ne de polemik içindeyiz" dedi.
Akdeniz Üniversitesi'ni dünya birincisi yaptıklarını anlatan Demirbaş, sözlerine şöyle devam etti:

"Bizim sayılarla ilgili sorunumuz yok. Her organ nakli kurtarılan bir hayattır. Önemli olan budur. Dünya birincisi olmak da hoş bir şey ancak daha hoş olan hastaneden çıktığımda birçok insanla selamlaşmamdır. Bugüne kadar iki bin organ nakli yaptım. Her ameliyatta aynı keyfi yaşıyorum."

HER YIL 11 BİN KRONİK BÖBREK HASTASI EKLENİYOR

Bugüne kadar organ nakli yapılamaz denen hastaların yüzde 90'ına nakil yapabildiklerini de anlatan Prof.Dr. Demirbaş, "Biz doku, kan uyumu olmadan nakil yapabildiğimiz gibi hepatit ve şeker hastalarına da nakil yapılabilir konusunda da kilitleri açtık" dedi.

Türkiye'de her yıl 11 bin kronik böbrek hastasının eklendiğine dikkat çeken Demirbaş, diyalize giren hastaların tedavi masraflarının ise devlete büyük yük getirdiğini söyledi.

BİLİMSEL ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

Medical Park Hastanesi'nde Türkiye'nin 56 ilinden gelen hastalara nakil ameliyatları yapıldığını anlatan Demirbaş, organ naklinden sonra hastaların ömür boyu ilaç kullanımını ortadan kaldırmaya yönelik ilik nakli ile ilgili bilimsel çalışmaların dünyada olduğu gibi Türkiye'de de devam ettiğini söyledi.
Medical Park Hastanesi olarak konuyla ilgili temel bilimsel çalışmaları devam ettirdiklerini belirten Alper Demirbaş, şöyle konuştu:

"Vericinin kemik iliği hücresinin alınıp organ nakli yapılırken bu hücreler de alıcıya veriliyor. Bu bir tür alıcının vücudunun kandırılması prensibine dayanıyor. Yani alıcının takılan organı kendi organı gibi algılamasını sağlamak. Burada amaç, nakil hastalarını ömür boyu kullanması gereken ilaçlardan kurtarmak. Ancak yakın bir gelecekte uygulanabilecek bir yöntem değil."

İHA
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2009 Salı 11:34:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?