1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Organ naklinde bir ilk daha

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde, yedi aylık R.K. isimli bebeğin böbreğini sekiz yaşındaki Rabia'ya takarak en küçük kadavra donör kaynaklı böbrek nakli gerçekleştirildi.

Geçen günlerde 77 yaşındaki böbrek yetmezliği hastasına organ nakli yaparak en yaşlı nakili yapan Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi bu sefer 7 aylık bir bebeğin böbreğini, sekiz yaşındaki Rabia'ya takarak en küçük kadavra donör kaynaklı nakli gerçekleştirdi.

Beyin ölümü 16 Şubat 2009 tarihinde gerçekleşen ve organları bağışlanan R.K. adlı bebeğin böbrekleri Ankara Dışkapı Eğitim Araştırma Hastanesi'nden Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne gönderilmişti. Bebeğin böbrekleri Doç.Dr. Alihan Gürkan başkanlığındaki cerrahi ekip tarafından gerçekleştirilen nakille organ nakli merkezinde iki aydır böbrek nakli bekleyen böbrek hastası Rabia Yaycı adlı hastaya nakledildi.

Yedi aylık bir bebek olan kadavra donöre ait kullanılan bu böbrek, ülkedeki en küçük kadavra kaynaklı böbrek olma özelliği taşıyor. Kızına böbrek nakli olduğu için çok mutlu olduğunu söyleyen Enver Yaycı, "Herkesi nakil yapmaya çağırıyorum. Diğer bir oğlumun da böbrek yetmezliği vardı. Onunda nakli yakın bir zamanda olacak. Çok mutluyum. Evlatlarım bana bağışlandı" dedi.

Böbrek boyutları çok küçük olduğu için iki böbreğin tek alıcıya nakledildiğini belirten Akdeniz Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof.Dr. Gültekin Süleymanlar, 1982 yılında kurulan merkezin son yıllarda dünyada en fazla nakil yapan kurum olduğunu söyledi. 359 nakille geçen sene ve bir önceki seneki rekoru geçtiklerini anlatan Süleymanlar, şöyle konuştu: "Geçen gün dünyanın en yaşlı hastasına nakil yaparken, dün de yedi aylık bir bebeğin böbreğini sekiz yaşındaki Rabia'ya takarak en küçük kadavra donör kaynaklı nakli gerçekleştirdik. Yaycı'nın şu an genel sağlık durumu iyi."

iha
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2009 Cuma 09:52:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?