21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Organ naklinde yeni rekor

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi, 2008 yılının ilk 10 aylık döneminde 308 adet böbrek ve 25 adet karaciğer nakli yaparak yeni bir rekora imza attı.

Organ Bağış Haftası nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenleyen Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürlüğü, bu yıl yaptığı nakil sayısı ile yeni bir rekora imza attı. 2007 yılında 313 böbrek nakli yapılırken bu yılın ilk 10 aylık döneminde 308 nakil yapıldı.

Yıl sonuna kadar 360 böbrek nakli sayısına ulaşmayı hedefleyen Organ Nakli Merkezi Müdürlüğü ayrıca hastalara 25 adet karaciğer ve 1 adet de pankreas nakli yaptı. Kadavranın yetersizliğinden yakınan Organ Nakli Merkezi Müdürlüğü yetkilileri, 308 böbrek naklinden sadece 32 tanesinin kadavra olduğunu belirtti.

EN FAZLA ANNEDEN NAKİL YAPILDI

Organ Nakli Merkezi Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, yapılan nakil arasında annelerin en fazla verici olduğu belirlendi. Çocuklarının yaşaması için gözlerini bile kırpmadan organlarını veren annelerin ardından babalar, kardeş ve eşler geliyor. Organ Nakli Merkezi yetkilileri, özellikle son yıllarda eşlerin organ bağışında daha duyarlı olmaya başladıklarını belirtti.

DÜNYANIN EN İYİ MERKEZİ OLACAĞIZ

Organ Nakli Haftası nedeniyle Akdeniz Böbrek Hastalıkları ve Organ Nakli Sosyal Yardımlaşma Derneği tarafından kurulan kermesi ziyaret eden Organ Nakli Merkezi Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Alihan Gürkan, "Organ naklinde kadavra yetersizliği en büyük sorunumuz. İnsanlarımızı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum. Akdeniz Üniversitesi olarak organ nakilleri için gece gündüz çalışıyoruz. Nakil yaptıktan sonra işimiz bitti deyip kenara çekilmiyoruz. Nakil yapılan hastaların sağlıkları ile de ilgileniyoruz. Merkezimiz hastalar için bir aile gibi oldu. Gelecek yıldan itibaren merkezimiz dünyanın bu konuda en iyi sağlık merkezi olacaktır" dedi.

Öte yandan Akdeniz Böbrek Hastalıkları ve Organ Nakli Sosyal Yardımlaşma Derneği, böbrek hastalarını lokomotife bindirerek şehir turu yaptırdı. Lokomotif içinden vatandaşları selamlayan böbrek hastaları ardından Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe'yi ziyaret etti. Kurtcephe'ye ziyaret hakkında bilgi veren derneğin başkanı Mehmet Şahan, "Organ nakli olan ve nakil bekleyen hastalara dernek olarak sahip çıkıyoruz. Maddi durumu iyi olmayan hastalara destek oluyoruz" dedi.

Organ Nakli Sosyal Yardımlaşma Derneği tarafından ayrıca dernek binası önünde bir kermes düzenlendi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2008 Pazartesi 16:15:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?