1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Orman yangınlarıyla mücadele

Orman Yangınları ile Mücadele Sempozyumu, geçen yaz büyük bir orman yangını yaşanan Antalya'da başladı. Lara Kervansaray Otel'de düzenlenen dört gün sürecek sempozyumun ilk gününe Bakan Eroğlu'nun yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin temsilcileri katıldı. Geçen yıl Milli Ağaçlandırma Seferberliği başlattıklarını anlatan Eroğlu, bu yıl 456 bin hektar alanda ağaçlandırma ve ıslah yapıldığını belirterek bu rakamın şimdiye kadar yanan alanın 20 katı olduğunu söyledi.

Orman yangınlarının insandan kaynakladığını anlatan Eroğlu, gönüllü müdahale ekipleri kurulması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "Maalesef bizde böyle bir eksiklik var. Bunun en kısa sürede giderileceğine inanıyorum"
Bu konuda insanların eğitilmesi gerektiğine işaret eden Eroğlu, orman köylülerinin eğitilerek gerekli ekipmanların verilmesi gerektiğini söyledi.

12 milyon hektar arazinin orman yangınları açısından çok riskli olduğuna işaret eden Eroğlu, yangınla mücadele stratejisinin üç ayağı bulunduğunu bunların yangın çıkmasını önleyici tedbirler, erken uyarı ve yeniden ağaçlandırma olduğunu ifade etti. Geçen yıl 'Antalya cayır cayır yanıyor' haberleri çıktığını hatırlatan Eroğlu, bu haberlerin turizmi etkilediğini söyledi. Yangının Serik ve Taşağıl'da tutulduğunu anlatan Eroğlu, "Ormancı arkadaşlarımız Taşağıl'dan öteye gitmemesi için kendini siper etti"
dedi.
Türkiye'de yılda iki bin üç bin adet orman yangını çıktığını belirten Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Maalesef son 5-6 yılda ortalama 10 bin hektar alan yandı. Buna karşı 2008 yılında ağaçlandırma ve erozyonla mücadele seferberliği başlattık. Herkes can siper buna katıldı. Bizim hedefimiz 2010 yılı sonunda 2.3 milyon hektarlık yani Belçika'nın yüzölçümü kadarını ağaçlandırmak. Trakya kadar alanı ağaçlandıracağız. 2008 yılında hedefimiz 420 bin hektar alanı ağaçlandırmakdı. Biz 456 bin hektarlık
alanı ağaçlandırarak bu hedefimizi aştık."
Taşağıl yangınından sonra stratejiyi gözden geçirdiklerini söyleyen Eroğlu, yangına dayanıklı türlerle ağaçlandırma projesini başlattıklarını dile getirdi. Teknolojiyi yakından takip ettiklerini belirten Eroğlu, bu konuda Başbakanlık ödülü aldığını söyledi. Kameralı sistemle yangının kısa sürede tespit edildiğini kaydeden Eroğlu, "Manavagat'ta 17 yangından 15'i kameralı sistemle yakalandı" diye konuştu.
Eroğlu, Ankara'daki Yangın Harekat Merkezine yabancı konukların beğenerek baktığını söyledi. Yangınla mücadele için kuvvetli kara ve hava ekiplerinin olması gerektiğini anlatan Eroğlu, 600 olan arazöz sayısını bin 5'e yükselttiklerini söyledi. Kısa zamanda orman teşkilatının güçlü bir hava filosu olmasını istediklerini, bu konuda Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile helikopter alımı çalışmalarının sürdüğünü belirten Eroğlu, TBMM'den çıkarılan yasa ile de uçak kiralama süresini bir yıldan yedi yıla
çıkardıklarını ifade etti.
Orman yangınlarının peşkeş çekilmek için çıkarıldığı yönünde yapılan spekülasyonlara tepki gösteren Eroğlu, şöyle konuştu: "Anayasaya göre yanan alanların başka bir mahiyetle kullanılması mümkün değil. Bizim ayrıca yanan yerlerin bir yıl içersinde ağaçlandırılmasına ilişkin genelgemiz var."
YANGINLA MÜCADELEYE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ
Orman Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Ulukanlıgil de konuşmasında sempozyumla ilgili bilgi verdi. Ulukanlıgil, orman yangınlarının dünyada 5 milyon, Akdeniz'de 500, Türkiye' de de 11 bin hektar arazinin tahribine sebep olduğunu söyledi. Her sezon üç bin adet yangına müdahale ederek söndürdüklerini belirten Ulukanlıgil, yangınla mücadeleyi vatan savunmasına eş değer gördüklerini vurguladı. Sempozyumu geniş bir katılımla düzenlediklerine dikkat çeken Ulukanlıgil, organizasyona kamu kuruluşlarından 55,
üniversitelerden 63, sivil toplum kuruluşlarından 62, medya kuruluşlarından 23 kişinin katıldığını ifade etti. Sempozyuma 89 tebliğ sunulduğunu belirten Ulukanlıgil, bunlardan 44'ünün sunulacağını söyledi.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise konuşmasında yangın bölgesinde 500 bin fidan dikmek için protokol yaptıklarını bunun 100 bininin dikimine bugün başlanacağını söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından Bakan Eroğlu orman yangınlarında kullanılan araç gereç ve ekipmanların sergilendiği fuarın açılışını yaptı.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2009 Çarşamba 15:41:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?