16
Mayıs
2024
Perşembe
ANTALYA

Ormanlara asit yağmuru tehditi

ASİT YAĞMURLARI ORMANLARI TEHDİT EDİYOR

Devlet Meteoroloji İşleri Araştırma Şube Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Ali İhsan İlhan, Karadeniz Bölgesindeki yağışların yüzde 33'ünün asit yağmuru olduğunu söyledi.

Antalya Meteoroloji Bölge Müdürlüğü koordinatörlüğünde düzenlenen 'Hava kirliliği ve asit yağmurları' konulu seminere Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Araştırma Şube Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Ali İhsan İlhan ve Kimya Mühendisi Tülay Balta katıldı.

Seminerde konuşan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali İhsan İlhan, 11 yıl önce serbest atmosfer hava kirliliği ve asit yağmurlarını izlemek amacıyla Antalya, Amasra, İstanbul, Balıkesir, Ankara, Bolu, Trabzon, Silifke Orman İşletme Müdürlüklerine otomatik yağış örnekleyici cihazları yerleştirdiklerini söyledi. Bu cihazlar sayesinde 11 yıl boyunca bölgelere düşen yağışları incelediklerini belirten İlhan, özellikle Karadeniz Bölgesinin asit yağmurları tehlikesi altında olduğunu ve bu yağmurların ormanlardaki çam ağaçlarının tepe bölgelerini kuruttuğunu anlattı.

"İnsanlar sınırlar koyabiliyor ama hava kirliliği sınır tanımıyor" diyen İlhan, sanayi devrimi ile birlikte oluşan hava kirliliğinin sirkülasyon nedeniyle Karadeniz'de Avrupa'dan daha fazla olduğunu öne sürdü. Avrupa'nın kirli havasının Karadeniz'i zehirlediğini belirten İlhan, şöyle konuştu: "Amasra'da yağan yağmurların yüzde 33'ü asit şeklinde yağıyor. Asit yağmurları da doğaya zarar veriyor. Asit yağmurları nedeniyle ağaçların tepe bölgelerinde kurumalar meydana geliyor. Karadeniz ve Marmara bölgesindeki ormanlık alanlar asit yağmurları nedeniyle büyük tehlike altında."

Antalya bölgesinin Afrika, Asya, Avrupa'dan gelen sülfat ve nitrat açısından yoğun kirleticinin etkisinde olmasına rağmen toprak yapısından dolayı nitrat ve sülfatın atmosferde nötralize olduğunu belirten İlhan, bu nedenle Antalya bölgesinde asit yağmurlarından söz edilemeyeceğini anlattı.

Asit yağmurları nedeniyle ağaç köklerinin besin toplama yeteneğinin bozulduğunu söyleyen Kimya Mühendisi Tülay Balta ise bu yağmurların sadece çevreye değil insan sağlığına da büyük etkisi olduğunu söyledi.

Asit yağmurlarının deri, göz ve solunum sistemine direk olarak etkileri olduğunu anlatan Balta, "Asit yağmurlarından kurtulmak için bölgesel önlemler yerine küresel önlemler alınmalı" dedi.

ASİT YAĞMURLARI ORMANLARI TEHDİT EDİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2010 Perşembe 16:15:03
Güncelleme :24 Haziran 2010 Perşembe 18:46:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?