7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Özel davetin altından otel çıktı

Antalya'da Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yüzlerce gazeteciyi atlatıp Azeri asıllı milyarder Telman İsmailov'la inşaat halindeki Safisa İstanbul isimli otelin inşaatında görüşme yapması gözleri bu turistik tesise çevirdi. 

AKŞAM, Başbakan Erdoğan'ın ziyaret ettiği bu otelle ilgili de ilginç bilgilere ulaştı. Aksu ırmağı ile MNG Grubu'na ait Topkapı Oteli arasında bulunan otelde İstanbul masalı canlandırılacak. Safisa Otel'in Dubai'deki Yelken Otel ile Amerika'daki Platin Otel'den sonra dünyanın en lüks oteli unvanını alacağı ileri sürülüyor. Otel için 400 milyon dolarlık bir harcama yapılması planlanıyor. Bu para Türkiye'de bugüne kadar inşa edilen emsallerinden 4 katı bir harcama yapılacağı anlamına geliyor.

BOĞAZ BİLE DÜŞÜNÜLDÜ

Kağıt üzerinde 572 odası ve 1258 yatak kapasiteli görünen tesis, kuzeyde büyük bir ana bina ile bu binanın doğu ve batısında kuzeyli güneyli sıralanan villalardan oluşuyor. Villalarla ana bina arasında İstanbul Boğazı'nın tasvir edildiği 25 bin metrekare büyüklüğünde bir havuz, ortasında ise Kız Kulesi bulunuyor.

SARAY LOBİSİ

Otelin lobisi ise Dolmabahçe Sarayı'nın özelliklerini taşıyor. Küçük İstanbul gibi çeşitli özellikler barındıran villaların her birinin içinde kendine ait havuzlar yer alıyor. Otelin dış cephelerinde de İstanbul ile ilgili kabartmalar yer alıyor. Türk-İslam sentezini taşıyan cephelerde İstanbul'un surlarının tasvir edildiği kabartmalar özelikle dikkati çekiyor. Kağıt üzerinde 1258 yataklı olan otel, Türkiye'nin en büyük yatak kapasiteli tesisi ünvanını taşıyan Beldibi'ndeki 3 bin 500 yataklı Sungate Otel'den daha büyük olacak. Otelin enerji talebi de bu iddiayı doğruluyor. Kundu bölgesindeki Venezia, Topkapı, Kremlin ve IC Green Palace otellerinin toplamından daha fazla enerji tüketecek olan Safisa İstanbul için 10 megavatlık talepte bulunuldu. 

Başbakanın makam odasında 'çevreci' köylülerden eylem

MANİSA'nın Salihli İlçesi'ne bağlı Kabazlı köylüleri, köylerine yapılacak olan çöplüğü protesto etmek için Belediye Başkanı'nın makam odasında oturma eylemi yaptı. Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay'ın makam odasına giren, aralarında 'Asteriks' lakaplı çevreci Oktay Konyar'ın da bulunduğu Kabazlı köylüleri, slogan attı, belediye içinde ve dışında pankart açtı. Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay, ısrarlı tutumları üzerine 20 köylüyle bir araya geldi. Protestocu Konyar, Kabazlı Köyü'nden 'hukuksuz şekilde milyonlarca metreküp toprak alındığını' öne sürdü.

'TOPRAK KATLİAMI YAPILIYOR'

Bölgede derin çukurlar açılarak doğal dengenin bozulduğunu iddia eden 'Asteriks' lakaplı Konyar, 'Toprak katliamı yapılıyor. Salihli nasıl Ege'nin incisi ise Kabazlı Köyü de Salihli'nin incisidir. Kabazlı Köyü'ne çöplük yapılmasına vicdanınız el veriyor mu?'' dedi. Belediye Başkanı Okay da köylülerin eyleminin demokratik olduğunu ifade ederek, 'Salihli, 100 bin nüfuslu bir yer. Çöp sorunu da Salihli'nin sorunu. Bunu acilen çözmek zorundayız'' diye konuştu. Görüşmenin ardından Kabazlı köylüleri olaysız şekilde belediye binasından ayrıldı.

Başbakan'la Türkçe konuştu

Başbakan'ın otel inşaatına yaptığı gizemli ziyaretle ilgili detaylar aydınlanmaya başladı. Erdoğan ile birlikte oteli dolaşan bir yetkili, 'Başbakan'a otelin bir bölümü gösterildi. Eğer tesisin tümü gezdirilecek olsaydı iki saatten fazla sürerdi. İsmailov, Başbakan'a örnek odalardan birkaçını gezdirdi. Başbakan da bu tesisi çok beğendi. Düzgün bir Türkçesi olan İsmailov ile danışmanı bu tesisin dünyanın en iddialı tesislerinden olacağını bildirdi. Tesiste gezi dışında özel bir görüşme olmadı' dedi. Gece-gündüz ortalama 1600 kişinin çalıştığı tesisin açılışının da büyük ses getireceği ileri sürülüyor.

Sıra geceli 'Sır program'

GEÇEN perşembe günü AKP İl Başkanı Ahmet Aydın'ın nikah töreni için gittiği Adıyaman'da 'Harfane' olarak bilinen belediye sıra gecesi ekibine hayran kalan Başbakan Erdoğan, ekibin arasına oturup onlarla birlikte tempo tuttu. Başbakan, Harfane ekibine, 'Sizi çok önemli ve özel bir programa davet edeceğim' dedi. Ancak bu programın ne olduğu, merak uyandırdı.

AKŞAM'ın sorularına yanıt veren partililerin yorumları şöyle:

Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat: Programın ne olduğunu bilemiyorum. Ama Sayın Başbakan'ın, orada mahalli sanatçılarımızın içindeki cevheri anlatan çok güzel ifadeleri oldu. Belki o değerlerin tüm dünyaca tanınmasını sağlayacak manada bir program olabilir.

Adıyaman Milletvekili Mehmet Özyol: Sayın Başbakan, ekibin gösterisini çok beğendi. Ekibimizin herkesçe tanınması gerektiğini, mahalli bazda böyle cevherlerimizin çok olduğunu ifade etti. Bunu tüm dünyaya aktarmak için özel bir program düzenlemeyi kastetmiş olabilir.

Adıyaman Milletvekili Faruk Ünsal: Nasıl bir program kastetti, bilemiyorum. Tahminde bulunamayacağım.

Belediye Başkanı Necip Büyükaslan: 'Önemli ve özel program' dedi ama ipucu vermedi. Başbakanımız açıklamadıktan sonra benim tahminde bulunmam ayıp olur.

Ekip çalıştırıcısı Şah İsmail Başaran: Sayın Başbakanımız, gösterimizi çok beğendi ve davet etti. Ama hangi program olduğunu bilmiyorum.




Mustafa KOZAK /akşam
Yayın Tarihi : 6 Mart 2007 Salı 10:41:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?