1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Panik duvarı aşıldı!

Antalya'da bugüne dek tırmanılamayan Sivridağ eteklerindeki ''Panik'' isimli kaya duvarına sonunda tırmanıldı.

AKUT Antalya Sorumlusu ve Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi-Spor Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yılmaz Sevgül, beraberindeki Akdeniz Üniversitesi BESYO öğrencileri Gazanfer Özcan ve Serkan Küçük ile Antalya yakınlarındaki Sivridağ eteklerinde bulunan ve bugüne kadar yerli ve yabancı dağcılar tarafından geleneksel koşullarla tırmanılamayan "Panik" isimli kaya yüzeyine tırmanmayı başardı.

Sivridağ'ın eteğinde 3 gün süresince kamp kurduklarını anlatan Yılmaz Sevgül, uzunlukları 60 ile 140 metre arasındaki 6 rotada ilk tırmanışlarını yaptıklarını kaydetti. Aşırı sıcak hava şartlarında yapılan tırmanışta zor anlar yaşadıklarını belirten Sevgül, "Toros Kamp" ve "Kutup Ayısı" adlı doğa sporları malzemeleri mağazalarının teknik malzeme desteğiyle gerçekleştirdikleri tırmanışlara 3 kişilik ekibin sürekli lojistik destek sağladığını söyledi.

"Alpin" olarak isimlendirilen geleneksel kaya tırmanışı yönteminde, kaya duvarına bold, takoz çakılmadığını, kayadaki doğal çatlakların boldlanarak tırmanışın yapıldığını sözlerine ekleyen Sevgül, kayaların matkapla delinmesi, bold ve takoz çakılması gibi yöntemler kullanılarak kayalara tırmanılmasının spor etiğine ve doğal çevreye zarar verdiğini vurgulayarak, "Biz etik kaygılarla Alpin tekniğini kullanıyoruz. Bu teknikle, Sivridağ eteklerindeki Panik adı verilen kaya duvarına hiçbir dağcı tırmanamamıştı. Biz ilk kez, geleneksel tekniği kullanarak, bu kaya duvarına tırmanmayı başardık'' dedi.

Sevgül, ayrıca turizmin 12 aya yayılmasında kaya tırmanışının da önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekti. Antalya'da bine yakın spor amaçlı kaya tırmanışı rotası bulunduğunu işaret eden Sevgül, konuyla ilgili tanıtım kısırlığına rağmen, yerli-yabancı binlerce kaya tırmanış sporcusunun Antalya'ya geldiklerini hatırlatarak, "Kış aylarında Antalya'nın iklimi kaya tırmanış sporu için daha uygun. Her yıl 10 bine yakın yerli, yabancı turist tırmanış sporu için Antalya'ya geliyor. Kaya tırmanışı sporu son yıllarda tüm dünyada turizm amaçlı gelişmeye devam ediyor. İyi bir tanıtımla ölü sezonda daha çok tırmanıcıyı Antalya'ya getirebiliriz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2009 Salı 19:59:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?