21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Perge sütunları yeniden hayat buluyor

Kampanyanın tanıtımı çerçevesinde Perge’de yeniden dikilen sütunlar ve sütunları dikme çalışmaları, basın mensuplarına yerinde gösterildi. Vakıf Yönetim Kurulu Üyesi Tijen Kayralcı, kampanyayı Türkiye geneline yayarak, daha çok sütunu ayağa kaldırmak hedefinde olduklarını belirtti. Kampanya çerçevesinde, az hasarlı sütunlar için 500 milyon, çok hasarlı sütunlar için de 1 milyar lira bağışta bulunanların isimleri törenle sütunlara, antik geleneğe uygun olarak yerleştirildi. Sütunların yeniden dikilmesinin, düşünüldüğü kadar kolay bir iş olmadığını belirten Kazı Heyeti Başkanı Prof. Haluk Abbasoğlu, "Bir onarım için alandaki tüm kazı çalışmasının bitmiş olması gerekiyor. Önce parçalar yerde birleştiriliyor. Ardından tam merkezlerine fiber çubuk yerleştiriliyor. Vinçler yardımıyla, tüm parçalar, merkezdeki çubuklar da birbiri üzerine oturacak şekilde üst üste getiriliyor. Ardından dolgu malzemesiyle yapıştırılıyor ve kuruması bekleniyor. Bir parçanın tam olarak yerine oturması için vinç yardımıyla belki 4-5 kez kaldırılması gerekiyor" diye konuştu.

Pek çok sütunun altlığı olmadığını da anımsatan Prof. Abbasoğlu, dökme ve mermer altlıklar yapıldığını, bunların doğa şartlarında bir iki yıl bekletildikten sonra vereceği tepkilere göre, ikisinden birinin tercih edileceğini de açıkladı. Bugüne kadar bilinen en eski tarihi M.Ö. 1200 olan Perge’nin geçmişi, 1994 yılından bu yana devam Akropolis projesi çerçevesinde, M.Ö. 4 binli yıllara kadar çekildi. Son gömüler üzerinde yapılan araştırmaların, M.Ö. 4 binli yıllara ait olduğunu ifade eden Prof. Abbasoğlu, "Perge’deki tarih, bu buluntularla 3 bin yıl geriye gitti" dedi.

Prof. Abbasoğlu, su kanalı, tören alanı, dükkanların yer aldığı Sütunlu Cadde’de bu yıl yürütülen çalışmalar çerçevesinde, sağlık tanrısı ve 2 Pergeli portre heykelinin bulunduğunu açıkladı. Bu yıl ayrıca, boyu 3 metre olduğu tahmin edilen bir bronz heykelin de sol ayağı kazılarda ele geçirildi. Kazı heyeti şimdi de "Arkeolojide umutlar tükenmez" deyip, olağanüstü bir işçiliğe sahip heykelin diğer parçalarını bulmaya çalışıyor.

Prof. Abbasoğlu, Nekropol’de 1997 yılından bu yana yürütülen kazılar çerçevesinde, çok önemli lahitler bulunduğunu da vurguladı. Özellikle geçtiğimiz yıl bulunan Mezarlık Caddesi’ndeki lahitlerin yerinde korunmuş olması açısından önem taşıdığını dile getiren Prof. Abbasoğlu, "Geçen yılki lahitin üstü M.S. 2. yüzyıla ait. Üzerinde bahar şenliklerini sembolize eden işlemeler ve karı kocanın görüntüleri yer alıyor. Bu lahiti müzeye götürdük. Alttaki bölüm ise aynı aileden insanlara ait. Bunların içinden toplam 22 iskelet, çok sayıda ziynet eşyası, bronz aynalar, zengin mezar hediyeleri çıktı. Bu lahittekilerin, kemikleri üzerinde yapılan incelemeler de diğerlerine göre çok daha az çalıştıklarını ortaya çıkardı. Lahitler, Perge’nin sosyal ve ekonomik hayatıyla ilgili bilgiler de veriyor" ifadelerinde bulundu.

iha-antalya
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2004 Cumartesi 17:37:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?