16
Mayıs
2024
Perşembe
ANTALYA

Perge'nin sorunları TBMM'de

PERGE ANTİK KENTİNİN SORUNLARI

CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü, Perge Antik Kenti’ndeki güvenlik sorunlarını TBMM gündemine taşırken, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, antik kentte bir bekçinin görev yaptığını, son 3 yılda 3 kaçak kazının tespit edildiğini, Perge Antik Kenti’ne mobese sisteminin kurulması çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü’nün, Perge Antik Kenti ile ilgili önergesini, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay yanıtladı. Perge’yi 2008 yılında 235 bin 145, 2009 yılında 220 bin 526 kişinin ziyaret ettiğini, 2008 yılında 1 milyon 294 bin TL, 2009 yılında da 1 milyon 447 bin TL gelir elde edildiğini kaydeden Günay, ören yerinde biri bekçi olmak üzere 12 personelin görev yaptığını belirtti. Antik kentin görevliler tarafından düzenli olarak kontrol edildiğini belirten Günay, “Son 3 yılda antik kentte gece yapılan 3 adet basit yüzeysel kaçak kazı ören yeri görevlilerince tespit edilmiş ve gerekli işlem yapılmıştır. Bunun yanında 3 yılda toplam 45 kişi tarafından yapılan izinsiz inşai faaliyet hakkında yasal işlem yapılmıştır” dedi.

MOBESE KURULACAK

Antalya İl Genel Meclisi Kültür ve Turizm Komisyonu’nca Perge ile ilgili hazırlanan raporda yer alan tespitlerin Bakanlık tarafından bilindiğini kaydeden Günay, “Tiyatro önünden geçen mevcut Yurtpınar yolunun Aksu Koruma Amaçlı İmar Planına uygun olarak araç trafiğine kapatılması, ören yerinin özellikle batısında yer alan özel mülkiyetteki arazilerin kamulaştırması, kaçak girişlerin önlenmesi için ören yeri çevresinin korunaklı tel ile çevrelenmesi, özellikle gece denetiminin yapılabilmesi için ışıklandırma ve mobese sisteminin kurulması için çalışmalar sürdürülmektedir” ifadelerini kullandı.

BİR BEKÇİ İHMALİN İTİRAFI

Bakan Günay’ın yanıtını değerlendiren Çöllü, şunları söyledi:

“Bu yanıt, Perge Antik Kenti ile ilgili ihmalin itirafı niteliğindedir. Sayın Bakan bir yandan, akropol alanı oldukça geniş bir vadiye yayılmaktadır diyor, bir yandan da bir bekçi ile güvenliğin sağlandığını söylüyor. O kadar büyük bir alanın bir bekçi ile korunması mümkün değildir. Antik kentin kameralı güvenlik önleminin bugüne kadar alınmamış olması da anlaşılır bir durum değildir. Çalışmaları sürdüğü açıklanan mobese sisteminin bir an önce kurulması, güvenlik açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma 2010 yılı içinde mutlaka tamamlanmalıdır.”

PERGE ANTİK KENTİNİN SORUNLARI
İHA
Yayın Tarihi : 18 Mart 2010 Perşembe 11:36:03
Güncelleme :18 Mart 2010 Perşembe 11:45:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?