21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Perinatoloji Derneği kongresi başladı

Türkiye'de hastane doğumlarının yüzde 40'ının sezaryenle yapıldığı bildirildi.

Türkiye Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği'nin 6. Ulusal Kongresi, Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesinde başladı. Kongre çerçevesinde, Türkiye Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği Başkanı ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Acar Koç ve yönetim kurulu üyeleri, Belek Rixos Premium otelde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, kongrede tartışılan anne ve çocuk sağlıyla ilgili konular hakkında Başkan Koç ve Yönetim Kurulu üyeleri bilgi verdi.

Türkiye'de sezaryen sayılarının artışı hakkında sayının özellikle son 5 yılda anormal artış göstermesinden şikayet eden Acar Koç, sezaryen sayısının hızlı artmasından şikayet eden Sağlık Bakanlığı'na bu konuda hak verdiklerini söyledi.

Sezaryenle doğumların zorlama ya da cezalandırmayla değil bir takım ekonomik ve bilimsel ödüllendirme yöntemleriyle düşürülmesi gerektiğini savunan Acar Koç, şöyle konuştu: "Türk Ceza Kanunu'ndaki bir takım değişiklikler özellikle kadın doğum hekimlerinin elini kolunu bağlar hale getirdi. Hekimlerde risk almak istemediği için sezaryenli doğumlara yöneliyor. Sezaryenle doğum oranının düşürülmesi için Sağlık Bakanlığının yazılı talimatı var. Bu zorlayıcı bir uygulama ve üzerinde dikkatle düşünülmesi gerekir. Türkiye'de her yıl 1,5 milyon doğum gerçekleşiyor. İstatistiklere göre 100 doğumdan 5 ya da 8'i problemli. Sayının özelde yüksek olmasının nedeni anne adayının sezaryen istemesi."

Normal doğumun dayatma olarak uygulanması durumunda istenmeyen anne ölümlerine de neden olabileceğini belirten Prof.Dr. Koç, "Bir ülkedeki tüm sanatçı kadınlar sezaryenle doğum yapıyorsa bütün kadınların sezaryenle doğum yapmak hakkıdır" dedi.

SEZARYEN ORANINDA ARTIŞIN NEDENİ ANNE ADAYLARININ TALEBİ

Türkiye'de sezaryen oranındaki artışın en önemli nedeninin anne adaylarının talebi olduğunu belirten Prof.Dr. Gülay Kurtay, "Kadınlar, daha kapıdan girer girmez 'sezaryenle doğum yapmak istiyoruz' diyor. Epidural anesteziyle ağrısız normal doğumla sorunu çözebiliriz ama bunun için anesteziste ihtiyaç var" diye konuştu.
Anestezi hekim sayısında önemli bir açık olduğunu belirten Kurtay, sözlerine şöyle devam etti: "Sezaryenli doğumların sağlık harcamaları içinde önemli bir maliyeti var. Sezaryen gereklilik olmadığı durumlarda hastanın kendi tercihiyle yapılıyorsa maliyeti de hasta üstlensin"

HASTANE DOĞUMLARININ YÜZDE 40'I SEZARYENLE OLUYOR

Sezaryenin daha çok çalışan kadınlar tarafından tercih edildiğini ve son 20 yılda artış eğilimi gösterdiğini belirten Prof. Dr. Atıl Yüksel ise "2006 verilerine göre ABD'de tüm doğumların yüzde 30'u bu yöntemle gerçekleşiyor. Türkiye'de ise sezaryen sayısı son 5-10 yılda arttı. Şu an hızlı bir artış var. Kuzey Avrupa'da normal doğumları ebeler yaptırıyor. Türkiye'de ise özellikle özel doktor ve hastanelerin artışıyla bu modelden uzaklaşıldı. Hastane doğumlarının yüzde 40'ı sezaryenle oluyor" diye
konuştu.

Derneğin yönetim kurulu üyelerinden Prof. Dr. Faik Mümtaz Koyuncu da, 2006 yılı verilerine göre, Türkiye'de gebelerin yüzde 80'inin en az bir kere bir hekim tarafından muayene edildiğini ortaya koyduğunu belirterek, buna karşın Sağlık Bakanlığı'nın önerisi olarak gebelerin en az dört kez doktor takibinden geçmesi gerektiğini söyledi. Koyuncu, buna karşın Türkiye'de gebeliği boyunca en az bir kere doktor kontrolünden geçenlerin sadece yarısının dört kez hekimlerce kontrol edildiğini söyledi.

TCK'nın yeni şekliyle doktorlar için çok ürkütücü olduğunu ve bu nedenle hastaları takipte kadın doğum uzmanlarının zorlandığını belirten Koyuncu; sözlerine şöyle devam etti: "Normal doğum ortalama 10 saattir. Doğumların yüzde 80'ini vajinal doğumla zorlamak ve TCK'yı tepesinde tutmak hekime, kapalı odadaki kedi gibi hissettirecektir. Hekim daha fazla güven altında tutulursa doğru karar vermesi daha kolaylaşacaktır."

Koyuncu, bir kadının normal doğum süresinin uzunluğu düşünülünce doktorların gerektiğinde evlerinden internet yoluyla bile hastalarını takip edebilme imkanlarının yaratılması gerektiğini söyledi.

Prof.Dr. Hayri Ermiş de, gazetecilerin "Türkiye'de sezaryenle doğum oranının yüzde 40-70'e ulaştığını" ifade etmesi ve Sağlık Bakanlığı'nın hastanelerden bu oranın yüzde 15'e indirilmesini istediği şeklindeki sorusu üzerine sezaryenle doğumların son yıllarda hızla artış gösterdiği belirtti. Özellikle özel hastanelerde sezaryenle doğum oranının daha yüksek olduğunu anlatan Ermiş, "Bu da hastanın talebine göre yükseliyor. Bazı hastanelerde ise doğumların yüzde 70'i bu yöntemle yapılıyor " ifadelerini kullandı.

100 doğumdan 5-8'inde problem çıkabildiğine değinen Prof. Dr. Hayri Ermiş, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu nedenle normal doğum sırasında anestezist ve çocuk doktoru da hastanede bulunması gerekir. Özel hastanelerin çoğunda 24 saat hizmet veren kadın doğum ve çocuk uzmanları bulunmadığı için sezaryen tercih ediliyor."

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 15:47:04
Güncelleme :31 Ekim 2008 Cuma 15:50:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?