1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Piyano Festivali'nde müzik ziyafeti

10. ULUSLARARASI ANTALYA PİYANO FESTİVALİ

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 10. Uluslararası Antalya Piyano Festivali'nde, ünlü keman sanatçısı Patricia Kopaçinskaya ve ailesi sanatseverlere unutulmaz bir konser verdi.

Festivalin açılış gecesinde sahne alan Fazıl Say'ın yeni keman konçertosu Harem'de 1001 Gece'nin dünyada ilk seslendirilişini yapan Patricia Kopaçinskaya ailesiyle birlikte sahne aldı.

Patricia'ya "Çigan Gecesi" konserine kemancı annesi Emilia Kopaçinskaya, çimbalom çalan babası Viktor Kopaçinski ve Romen piyanist Mihaela Ursuleasa eşlik etti. Konser Viktor ve Emilia çiftinin çaldığı çigan parçasıyla başladı. Yavaş bir melodiyle başlayan parça Balkan ve Doğu Avrupa halk ve çingene müziklerine özgü son derece hareketli ve hızlı bir şekilde sona erdi. Parçanın sonunda sahneye çıplak ayakla çıkan Patricia anne ve babasına katıldı. Piyanist Mihaela Ursuleasa, P. Constantinescu'nun solo piyano için Toccata'sını seslendirirken Kopaçinskayalar sahneden ayrılmadı.

Bela Bartok'un en tanınan eserlerinden biri olan Romen Dansları'nı, Kopaçinskayalar çimbalom ve diğer kemanın da katılmasıyla alışılmışın dışında bir icrayla seslendirdi. Konserin ilk yarısı Fransız besteci Maurice Ravel'in kemancı Jelly d'Aranyi için yazdığı "Çigan" başlıklı solo keman ve orkestra için konser rapsodisinin keman ve piyano için uyarlamasıyla sona erdi. Keman için zor teknik pasajlarla dolu eser Patricia Kopaçinskaya'nın yüksek teknik hüneri ve kendine özgü yaklaşımıyla son derece özgün ve başarılı bir şekilde çalındı.

Konserde müzikseverler, baba Kopaçinski'nin solo olarak seslendirdiği çimbalom için Doina'da, ucu keçeli çubuklarla çalınan ve çalınma stili açısından yer yer kanunu anımsatan bu Doğu Avrupa çalgısını daha yakından tanıma fırsatı buldular. Programda en büyük eser Romanya'nın en önde gelen bestecisi George Enescu'nun "Romen halk müziği" karakterinde tanımlamasını taşıyan 3 numaralı keman ve piyano için sonatı idi. Enescu'nun sonatında Patricia Kopaçinskaya farklı ve orijinal müzikal anlayışını bir keredaha başarıyla sergiledi.

Çok tanınmış bir çigan parçası olan Ciocarlia ile sona eren konserin sonunda yoğun alkış üzerine sahneye gelen dörtlü seyircinin isteğine Romen besteci Grigoraş Dinicu'nun 1906'da yazdığı gösteri parçası Hora Staccato'yla cevap verdi. Baba Viktor Kopaçinski'nin darbuka çaldığı ikinci bis ile "Çigan Gecesi" sona erdi.

10. ULUSLARARASI ANTALYA PİYANO FESTİVALİ
10. ULUSLARARASI ANTALYA PİYANO FESTİVALİ
İHA
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2009 Pazar 12:27:04
Güncelleme :8 Kasım 2009 Pazar 16:10:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?