7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Polikliniğinin önünde gölevez yetiştiriyor

Antalya'nın Manavgat ilçesinde Özel Manavgat Polikliniği sahibi Dr. Celal Akçacıoğlu, işyerinin önünde saksı içerisinde gölevez ve muz yetiştiriyor.

Gölevez yetiştiriciliğinin Manavgat'ta yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Dr. Celal Akçacıoğlu, Gazipaşa, Anamur ve Alanya ilçelerinin sahil kesimlerinde patatesten daha çok yetiştirildiğini belirtti.

Gölevez yumrusundan patates gibi suda haşlanarak sebze yemekleri veya yağda kızartma şeklinde yemekler yapıldığını kaydeden Akçacıoğlu, "Yumrudan suda pişme esnasında bamyadaki gibi musilaj madde salgılanmaktadır. Bunu önlemek için pişirme esnasında limon sıkılması gerekir. Bu durumu bilmeyen birisinin pişirdiği gölevez yemeği, yiyenlere nahoş bir tat verir. Ayrıca gölevez yumrusunun kabuğu soyulduktan sonra bıçağı takıp kırarak kopartmak gerekir, bu yemeğin suyunun lezzetli olmasını sağlar. Yaprakları haşlanarak sarma yapılır. Yumrular yaprak yaprak kesilip kızartılıp üzerine limon sıkılarak yenildiği gibi aynı kızarmış gölevezin üzerine robottan geçirilmiş ceviz içi, bolca limon, sarımsak ve tuzdan oluşan tarator denilen sostan dökülerek zevkle yenilebilir. Patates gibi doğranarak yapılan etli yemeği de çok nefistir. Taze fasulye, taze bezelye pişirilen türlüsü de çok güzel olur. Diyet yapmak isteyenlere patatesten daha uygundur. Bağırsak hareketlerine yardımcı olur. Protein, selüloz, az miktarda yağ, nişasta, cüzi miktarda şeker, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve bazı vitaminler içeren gölevezin yetiştirilmesi de oldukça kolaydır. Yeter ki suyunuz bol olsun ve suyu hiç esirgemeyin. Toprağınız müsait ve gübreli ise dönümünden 5 ton mahsul alabilirsiniz" diye konuştu.

Patatesin dekara ortalama 2 bin 500 kilogram ürün verdiği dikkate alınırsa gölevez yetiştiriciliğinin oldukça karlı olduğunu vurgulayan Akçacıoğlu, "Ayrıca pazarlarda patates 50 kuruş iken gölevez 150 kuruşa satılmaktadır. Ekim için irice yumruların yanında oluşan fili denilen küçük yavru gölevezler kullanılmaktadır. Bir adet gölevez yumrusunun ağırlığı 2 kilograma kadar ulaşabilmektedir. Nisan ayında dikimi yapılan gölevez, Aralık ayından başlanarak kış boyunca hasat edilir. Gazipaşa ve Alanya'da yetişen bu bitkinin Manavgat'ta yetişmemesi için hiçbir sebep yok. Bu sene polikliniğimin önüne ektim. Hem polikliniğimi yeşertti hem de yılbaşında kendi ihtiyacım olan gölevezi hasat edeceğimden eminim. Gölevezle ilgilenen meraklı kişiler ve çiftçimize tohum temini ve pazarlama konusunda yardımcı oluruz. Bu harika bitki ile tanışmak istiyorsanız Özel Manavgat Polikliniği'ne gelerek hem gölevezleri yerinde görüp tanışın hem de bir çayımızı için" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2007 Perşembe 15:09:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?