1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Portakal'da kılıçlar çekildi!

Altın Portakal Film Festivali'nde rakam savaşı başladı. Yeni Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın 'geçen yıl 21 milyon TL harcandı' sözlerine; AKSAV eski icra kurulu üyesi Erol İşbilir'den itiraz geldi. İşbilir, yeni rakamlarla Akaydın'a yanıt verdi.
Altın Portakal Film Festivali'nde geçen yıl yapılan harcamalara ilişkin tartışma devam ediyor.

30 Haziran'da İstanbul'da yapılan tanıtım toplantısında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın geçen yıl festival için 21 milyon TL'lik harcama yapıldığını belirtmesi ve bazı harcama kalemlerini açıklaması üzerine Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) eski İcra Kurulu Üyesi Erol İşbilir bir açıklama yaptı. İşbilir açıklamasında verilen bilgilerin kamuoyunu yanıltmaya yönelik olduğunu iddia eti.

İşbilir'in açıklamasında AKM binasının cephe giydirmesi harcaması olarak aktarılan 800 bin dolarlık tutarın, festivalde kullanılan yedi ayrı mekân için harcanan dekor masrafı olduğu kaydedildi.

Akaydın'ın açıklamasında şehirler arası ulaşım için 2 milyon TL ödendiğini hatırlatan İşbilir, "2008 yılı festivali için AKSAV tarafından alınan toplam uçak bileti (ulusal ve uluslararası) 1506 adettir ve ödenen rakam 1.318.569 TL 56 kuruştur" diye konuştu.

Rakamlar abartılı
Konaklama için ise 4.1 milyon TL harcandığı haberlerinin yer aldığını aktaran İşbilir, 2008 yılı festivali için kullanılan otel oda sayısının 750 olduğunu ve ödenen rakamın ise 2.8 milyon TL'nin üzerinde olmadığını belirtti. İşbilir, bu rakama Uluslararası 9. Piyano Festivali'nin konaklama giderlerinin de dahil olduğunu söyledi.

İnsan kaynağı bedeli olarak belirtilen 1 milyon 265 bin TL bedelin Hürtur ile yapılan sözleşme karşılığı olduğunu ifade eden İşbilir, gelen konuklara verilen 24 saatlik hizmetin karşılığı olduğu ve bu rakama çalışanların ücret bedeli, SSK, vergiler vb gibi kalemlerin de dahil olduğunu aktardı.

"TÜRSAK'a ödenen rakam sadece danışmanlık bedeli değildir. TÜRSAK, hem ulusal hem de uluslararası festivalin organizasyonunda, yalnızca festivalin gerçekleştiği dönem değil, tüm bir yıl boyunca bilfiil çalışmıştır. Ayrıca bu rakam Uluslararası festival yarışma filmleri ve gösterim filmlerinin telif, nakliye ve sigorta giderleri, çeviri ve altyazı gideri, telesine giderleri, internet sitesi yayın, bakım ve editörlük, uluslararası yazışma, festival katalogları hazırlık, çeviri, basım ve diğer giderleri de içerir" diyen İşbilir, logo için ödendiği söylenen 923 bin TL'nin de derece yanlış bir rakam olduğunu söyledi. İşbilir dekorlar ve her türlü tasarım için ödenen rakamın 154.234 TL olduğunu iddia etti.

'Akaydın'ı anlamak zor'
İşbilir festivalin genel bütçesinin ifade edildiği gibi 21 milyon TL olmadığını da belirterek "AKSAV Genel Kurulu'ndan sonra bütün bilgi ve belgeler ellerinde olmasına rağmen, Sn. Akaydın tarafından hâlâ bu denli yanlış bilgilerle kamuoyuna ve basına açıklama yapılıyor olması anlaşılır gibi değildir" dedi.

AKAYDIN HANGİ RAKAMLARI VERMİŞTİ
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, 30 Haziran'daki basın toplantısında festivalin geçen yılki bütçesinin 21 milyon TL olduğunu ifae etkişti. Akaydın'ın verdiği bilgilere göre bu bütçeden 4.1 milyon TL konaklamaya; 3 milyon TL ulaşıma, 2 milyon TL şehir içi ulaşıma ödendi. Ayrıca, TÜRSAK 1 milyon 275 bin TL alırken insan kaynakları bulma hissesi adı altında 1 milyon 265 bin TL harcandı. Logo için 923 bin TL, AKM'ye yapılan tadilat için ise 800 bin dolar harcandı.

...
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2009 Perşembe 17:10:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?