22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Radyasyon boncuğu uyarısı!

RADYASYON BONCUKLARI

Teknoloji Bilgilendirme Platformu, son dönemde yaygınlaşan radyasyon boncuğu, radyasyon bandı ve radyasyon kolyeleri konusunda vatandaşları uyarıyor.

Teknoloji Bilgilendirme Platformu Başkanı Serhat Özeren, Türkiye pazarında son dönemde satışa sunulan bu tür ürünlerin yurt dışından getirildiğine dikkat çekerek, bu ürünlerin satışı için hangi kurumlardan ne tür izin alındığına dikkat etmek gerektiğini söyledi. Bu tür ürünlerin satışı için gösterilen uygunluk belgelerinin neler içerdiği konusunda kamuoyunun yeterli bilgiye sahip olması gerektiğini anlatan Özeren, şöyle konuştu: "Bu cihazlar en fazla cep telefonlarının Özgül Soğurma Oranı adı verilen SAR

etkisine yönelik bir engelleme sağlayabilir. Ancak, bu konuda zaten BTK ölçümler yapmakta ve SAR değeri yüksek cihazların satışına izin vermemektedir."

Türkiye'de cep telefonları için limit SAR değerinin diğer ülkelerde de olduğu gibi Uluslararası İyonlaştırmayan Radyasyondan Korunma Komisyonu tarafından belirlendiğini anlatan Özeren, "Bu limit değer de GSM mobil telefonlar için 10 gr'lık kütle başına SAR değeri 2 W/kg'dır. Vatandaşların cep telefonu satın alırken bu limit değere dikkat etmesi gereklidir" dedi.

BİLİMSELLİKTEN UZAK

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkan Yardımcısı Doç.Dr. Mustafa Alkan da şunları söyledi: "Elektromanyetik dalgaları engellediği, insan sağlığına olan zararlarını azalttığı söylenen radyasyon bandı, radyasyon boncuğu, radyasyon kolyesi gibi ürünlerin bilimsellikten uzak ürünlerdir ve gerçeği yansıtmamaktadır. Bu ürünler yüksek fiyatlarla satılmaktadır ve vatandaşların hassas olduğu sağlık konusu kullanılmaktadır."

İHA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2010 Cuma 16:12:00
Güncelleme :30 Nisan 2010 Cuma 16:19:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?