1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Ramazan ayında uyku düzeni

Uyku Laboratuvarı Teknisyenleri Derneği (ULTED) Başkanı Okay Erözgün, oruç tutan kişilerin uyku düzenlerinde birtakım değişikliklerin ortaya çıktığını belirtti.


Ramazan ayında kişilerin uykuya dalma sürelerinin uzadığını, toplam uyku sürelerinin azaldığını belirten Uyku Laboratuvarı Teknisyenleri Derneği (ULTED) Başkanı Okay Erözgün, gece uykusunda ortaya çıkan bu olumsuz değişiklikler sebebiyle kişinin sabahları yorgun ve dinlenmemiş olarak uyandığını bildirdi.

Erözgün, Ramazan ayı süresince bu yorgunluk halini ortadan kaldırabilmek için çeşitli önerilerde bulundu. İftar saatinden sonra uyarıcı özelliği olan çay, kahve ve sigara tüketiminde aşırıya kaçılmaması, mümkünse bitki çaylarının tüketilmesi gerektiğini söyleyen Erözgün, Ramazan'da normal uyku saatinden 1 ya da 1,5 saat önce yatılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

UYKU APNESİ OLANLAR DİKKAT
Horlama ve buna eşlik eden nefes durmaları bulunan uyku apne sendromu olan hastaların Ramazan ayında 'risk' altına girdiklerini belirten Uyku Laboratuvarı Teknisyenleri Derneği (ULTED) Başkanı Okay Erözgün, şunları söyledi: "Bu hastalarda açlık değil, iftar ve sahurda dikkatsizce yenilen ağır yemekler ve bunların sonrasında uyku dönemleri hastaları hayati riske atmaktadır. Yemek yedikten kısa bir süre sonra uykuya dalan bu hastalarda üst solunum yolu kasları iyice gevşemekte ve hava pasajını
kapatmaktadır. Bu sebeple horlama şiddeti artmakta ve nefes durmalarının (apne-hipopnelerin) sürelerinde uzama ortaya çıkmaktadır. Nefes durmalarının uzaması kandaki oksijenin de daha fazla düşmesine sebep olarak hastaların kalp ve damar hastalıkları yönünden riske girmelerine yol açmaktadır."

TOK KARNINA UYUMAYIN
Horlama yakınması olup, sabahları yorgun ve baş ağrısı ile uyanan kişilerin Ramazan'da mideyi yormayan hafif gıdalar tüketmesi gerektiğine dikkat çeken Uyku Laboratuvarı Teknisyenleri Derneği (ULTED) Başkanı Okay Erözgün, "Tok karnına asla uyumayın" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2009 Cumartesi 14:57:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?