22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Rekor denemesinden vazgeçti

YASEMİN, REKOR DENEMESİNDEN VAZGEÇTİ

Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Yasemin Dalkılıç, yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle 1 Mayıs'ta Kaş'ta yapacağı 125 metre dalış rekor denemesinden vazgeçtiğini belirterek, 22 Nisan'daki antrenmanları sırasında 106 metre derinliğe ulaşarak beş yıl önce kendisinin 105 metre olan rekorunu kırdığını ve bu rekorun tescil edildiğini söyledi.

1 Mayıs'ta Kaş'ta yapacağı 125 metre dalış rekoru denemesi öncesi antrenman dalışında yüzeye 40 metre yaklaştığında rahatsızlanan ve ambulans helikopterle Akdeniz Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Yasemin Dalkılıç, tedavisi tamamlanarak taburcu oldu. Rekortmen Yasemin Dalkılıç, sağlık durumuna ilişkin Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, AÜ Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Abdullah Erdoğan, Dalkılıç'ın özel doktoru Dr. Alper Özkoçak, basın danışmanı Nehir

Çetiner Akmaz, antrenörü ve eşi Rudi Castineyra ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Dalkılıç, 1 Mayıs'ta hedeflediği 125 metrelik rekor denemesi için dün yaptığı dalış sırasında 125 metreye daldığını fakat yüzeye 40 metrelik mesafede derin su komplikasyonu yaşadığını belirterek, sağlık sorunu nedeniyle rekor denemesinden vazgeçtiğini açıkladı.

125 metrelik rekor denemesini noktalamasına rağmen yeni bir rekoru kırmayı başardığını belirten Dalkılıç, "Amacım derinliği her antrenmanda artırarak bir rekor dizisi gerçekleştirmekti. Bu nedenle daldığımız bütün dereceleri tescil ettirmeye başladık. Bunun ardından 22 Nisan Perşembe günü 5 yıl önce Mısır'da kırdığım 105 metre rekorumu 106 metreye çıkardım ve dünya rekorunu kırdım. Hakemimiz bunu tescil etti. Dalış bilgisayarıyla onaylandı. Gururla ve huzurla dünya rekorunu kırdığımı söyleyebilirim" diye konuştu.

Dalışlara veda edip etmeyeceğini ise önümüzdeki günlerde karar vereceğini ifade eden Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Yasemin Dalkılıç, "Çok uzun bir hazırlık dönemi geçirdim. Sayın Başbakanımızın ve sponsorlarımızın da desteğiyle çok güzel hazırlandık. Amacım bu kategoride 125 metreye dalarak daha önce Mısır'da kırdığım 105 metrelik rekoru kırmaktı. Ama bu yaşadığım komplikasyon nedeniyle derinlikleri artırmaya şimdilik devam etmeyi düşünmüyorum. Ekstrem denmesinin sebebi böyle risklerin söz konusu

olması. Benim Türkiye'yi tanıtmaya çalışan bir sporcu ve herkese örnek olması gereken birisi olarak bu dalışı mümkün olduğunca doğru ve güvenilir olarak yapmam gerekir. Bunun böyle olduğunu kanıtladık. Çok iyi bir kurtarma operasyonuyla çok ciddi ve trajik olabilecek bir kazayı hiçbir sorun olmadan atlattık. Komplikasyon daha önce sorun olabileceğini düşünmediğimiz sinüzitten kaynaklandı" dedi.

GÜVENLİK SİSTEMİ KURTARDI

Eşi Castineyra'nın geliştirdiği kurtarma sistemini ilk kez uygulayan 8 Türk dalgıç tarafından kurtarıldığını ve yüzeye çıkarıldığı belirten Dalkılıç, "Yaşadığım sağlık komplikasyonu fiziksel kapasitemin ötesine geçti. Geçici bilinç kaybını yaşadığım gün tamamen Türk ekibin görev aldığı bir güvenlik sistemiyle başarıyla uygulandı. Son yıllarda serbest dalışta inanılmaz bir patlama yaşandı. Çok fazla ve güvensiz dalış denemeleri yapılıyor. Hatta iki sporcu yaşamını yitirdi. Bizim kullandığımız güvenlik

sistemi olsaydı, o sporcular şuan hayatta olurdu. Kullandığımız sistem sayesinde olağanüstü başarılı bir kurtarma operasyonu yaptık" diye konuştu.

Yasemin Dalkılıç'ın doktoru ve eniştesi Alper Özkoçak da, "Bu sabah endoskopinin sonucuna göre, hala burun bölgesinde kanama odakları var. Bu durum risk arz ediyor. Tekrar kanama riski var. Burun kanaması, hedeflediğimiz noktadan uzaklaştırsa da güzel sonuçlar aldık" şeklinde konuştu.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Abdullah Erdoğan ise Dalkılıç'ın sağlık durumuyla ilgili hiçbir sıkıntı olmadığını ve isterse bir hafta sonra dalışlara başlayabileceğini söyledi. Doç. Dr. Erdoğan, "Yaptığımız taramalar kanamanın akciğerden kaynaklanmadığını üst solunum yollarından burun ve boğazdaki mukozanın yumuşak dokunun tahrişten kaynaklandığı anlaşıldı. Tıbbi bulgularımız ve tetkikler sonrası herhangi problem yok. Son derece sağlıklı eski hayatına dönebilir. Dalışlara bir hafta sonra başlayabilir" dedi.

YASEMİN, REKOR DENEMESİNDEN VAZGEÇTİ
İHA
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2010 Salı 15:58:04
Güncelleme :27 Nisan 2010 Salı 18:45:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?