21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Renkli kabaklar hasat edildi

Antalya'da alternatif tarım ürünlerinin çoğaltılması amacıyla 3 yeni dolmalık kabak çeşidinin üretimine başlandı

Toslak- Yeniköy- Hacıkerimler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, yurt içi piyasası yaygın olan kabak bitkisinin, dolmalık ve süs çeşitlerinin üretimine başladı. Kooperatif bünyesindeki 5 çiftçinin yaklaşık 5 dönüm kapalı alanda ektiği siyah, beyaz ve sarı renkli kabakların ilk hasadı yapıldı.

Kooperatif Başkanı Mustafa Özen, bölgede alternatif ürünler geliştirmeye devam ettiklerini belirtti. Özen, "Bu bölgede ciddi anlamda kabak yetiştiriciliği yapılıyor. Alternatif ürün anlamında dolmalık ve süs kabağı üretimine de başladık. Deneme aşamasında 5 çiftçimiz 3 çeşit kabak üretimi yapıyor. Bu 3 çeşit kabağın diğer çeşitlere göre ekonomik değeri de daha yüksek" dedi.

FİYATINA RAĞMEN TALEP FAZLA

Geleneksel uzun kabak türünün kilo fiyatının 80 kuruş ile 1 TL arasında değiştiğini anlatan Özen, alternatif kabak çeşitlerinin piyasa değerinin 2.5 ile 3 TL arasında olduğunu söyledi.

Yeni ürünlerin fiyat farkına rağmen rağbet görmesinin ürünün geleceği açısından umut verici olduğunu dile getiren Özen, "Ülkemizde çok fazla üretimi yapılmayan bu tür kabaklar soğuk ülkelerden Hollanda ve Rusya’da ağırlıklı olarak yetiştiriliyor. Ülkemizde ağırlıklı olarak standart uzun ve siyah kabak türü üretiliyor. Bu tarz dolmalık ve süs kabağı çeşitlerinin üretimi yaygın değil. 5 dönümle başladığımız üretimi 100 dönüme çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

DHA
Yayın Tarihi : 11 Mart 2013 Pazartesi 12:29:50
Güncelleme :11 Mart 2013 Pazartesi 12:32:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?