19
Nisan
2024
Cuma
ANTALYA

Roma dönemine ait lahit bulundu

Antik Perge kentinde geç Helenistik erken Roma dönemine ait 2 bin yıllık lahit bulundu.


Antalya'nın Aksu ilçesinde antik Perge kentinde 50 yılı aşkın süredir devam eden kazı çalışmalarında ilk kez geç Helenistik erken Roma dönemine ait 2 bin yıllık bir lahit bulundu. Üzerinde hiçbir bezeme olmayan, kireç taşından yapılan lahit mezarın içinden çok sayıda altın takı ile süs eşyası çıktı.

İLK KEZ BİR MEZAR STELİ BULUNDU
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Klasik Arkeoloji bölümleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu başkanlığında yürütülen kazılarda, mezarlıkların ve toplu mezar yerlerinin bulunduğu bölge olan Nekropolis'te şimdiye kadar 20'ye yakın toplu mezar bulunduğunu söyledi. Perge kazılarına başkanlık eden Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu, Perge'nin bilimsel açıdan çok önemli bir ören yeri olduğuna dikkat çekerek, "Perge'de bugüne kadar hiç mezar steli bulamamıştık. Bu yıl bir mezar steli
bulduk. Üzeri girlandlarla bezeli, Pamfilya-Kilikya tipinde bir çocuk lahiti ortaya çıktı. En önemlisi, yine kireç taşından yapılmış, üzerinde hiçbir bezemesi olmayan ancak iç buluntuları bakımından çok zengin bir lahit bulduk. Bu lahitin içinden ölen kişinin kemiklerinin yanısıra çok sayıda koku şişeleri, pişmiş topraktan yapılan malzemeler, altın yüzük, altın küpeler, aynalar, kemik eşyalar bulduk. Buluntu açısından çok zengin bir mezar ortaya çıktı" dedi.

KAPAĞI HİÇ AÇILMAMIŞ
Mezarın daha önce kapağının hiç açılmadığını ve tahrip edilmediğini ifade eden Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu, "O bakımdan şanslıyız. Çünkü bu bölgede Bizans döneminden beri mezarların define avcıları tarafından tahrip edildiğini biliyoruz. Günümüzde de define avcılarının tahribatı devam ediyor. Böyle bir ortamda bugüne kadar hiç soyulmamış bir mezarın bulunması bizi çok sevindirdi" şeklinde konuştu.

GEÇ HELENİSTİK ERKEN ROMA DÖNEMİNE AİT
Buluntuların geç Helenistik erken Roma dönemine ait olduğunu söyleyen Prof.Dr. Abbasoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Buluntulardan o dönemin ekonomik durumu hakkında da bilgi sahibi olabiliyoruz. Perge'nin en zengin olduğu dönem M.S. birinci ve ikinci yüzyıldı. Bu mezarın içinden çıkan buluntular da birinci yüz yıla ait. O dönemde sıradan bir mezar yapısının içinden bile altın takıların, değerli eşyaların bulunması, bize birinci yüzyılda Perge kentindeki yaşayan insanların gelir durumunun iyi olduğunu gösteriyor."

İha
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2009 Cumartesi 18:10:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?