21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Rus gazetecilerden dünyaya mesaj

Rus gazeteciler ilk uluslararası festivallerinin Antalya'da düzenleyerek dünyaya barış mesajı vermek istiyor.

Rusya Gazeteciler Birliği tarafından 10 yıldan beri yapılan geleneksel gazeteciler festivalinin bu yıl Eylül ayında 11.'si düzenlenecek.

Ancak Rus basın mensupları, 2009'da Antalya'da 1. Uluslararası Rusya Gazeteciler Festivali'ni düzenleyerek medya alanında ikinci ve uluslararası bir etkinliğe sahip olmak istiyor. Bu festivali Antalya'da yapmaya prensipte karar verdiklerini ifade eden Rusya Gazeteciler Birliği Başkanı Vsevolod Bogdanov, dünyaya barış mesaj vermek istediklerini söyledi.

Rusya'da 10 yıldan beri gazeteciler festivali düzenleniyor. Bugüne kadar bir kez Ukrayna'nın Yatla kentinde yapılan festival daha çok Soçi'de gerçekleştirildi. Yaklaşık 3 bin gazetecinin katıldığı festivalde daha çok Rusya'daki basının sorunları, daha özgür ve bağımsız gazeteciliğin nasıl yapılabileceğine ilişkin konular ele alınıyor. Eylül ayında 11.'si gerçekleştirilecek festivale Avrupa ve Asya'nın değişik ülkelerinden gazeteciler katılarak mesleki gelişime katkıda bulunuyor.

Bir hafta süren festivali yerel halk da benimseyerek katkıda bulunuyor. Rusya Gazeteciler Birliği, bu festivalin yanı sıra uluslararası yeni bir etkinliğe sahip olmak istiyor. Birlik, planladığı 1. Rusya Uluslararası Gazeteciler Festivali'ni 1-14 Mayıs 2009 tarihinde Antalya'da gerçekleştirmek istiyor. Organizasyonun bir haftası tatil bir haftası da festival etkinlikleri şeklinde düşünülüyor.

Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni'nin daveti üzere Antalya'ya gelen 6 kişilik Rus gazeteci heyeti, Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nde bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda ilk sözü alan Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni, turizm kenti Antalya'da faaliyet gösteren bir meslek örgütü olarak gazeteciler cemiyetini başta Türkiye'ye en çok turist gönderen ülkeler olmak üzere farklı coğrafyalara açarak ilişkileri geliştirmek istediklerini söyledi. Bu kapsamda daha önce görüştükleri Rusya Gazeteciler Birliği ile ortaklaşa bazı etkinlikler yapmak istediklerini dile getiren Yeni, ilk adım olarak birliğin geleneksel festivalini Antalya'ya taşımak olduğunu söyledi.

Rusya Gazeteciler Birliği'nin düzenlemek istediği ilk uluslararası festivali Antalya'ya gerçekleştirmek için görüş birliğine vardıklarını ifade eden Yeni, bu organizasyonun dünyaya mesaj verecek ve Antalya'yı da dünya basınına taşıyacak önemli bir etkinlik olacağını kaydetti.

Toplantıda söz alan Akdeniz Otelciler ve İşletmecileri Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, Rusya'nın geçen sene 2 milyonu aşkın misafir gönderdiğini ve bu sene de 3 milyona ulaşmasını beklediklerini dile getirerek, şunları söyledi:

"Rusya'da Antalya'ya yönelik inanılmaz bir pozitif düşünce var. Festival 1-14 Mayıs 2009 tarihinde planlanıyor. Bu bizim sektör açısından yarın kadar yakın bir süreç. Çalışmalarımıza hemen başlamamız lazım. Antalya, kongre açısından son derece elverişli bir merkez. Bakanlığa da sözlü olarak konuyu ilettik ve destek vereceklerini ifade ettiler. Türkiye ve Antalya için inanılmaz bir tanıtım imkanı. Yaklaşık 3 bin gazeteci ve bunlar hepsi belli bir paket ücreti ile konaklayacaklar".

Rusya Gazeteciler Birliği Başkanı Vsevolod Bogdanov ise festivalin dünyaya önemli mesajlar vereceğini söyledi. Antalya'nın iyi bir yer olduğunu, başta Avrupa ve Asya olmak üzere çeşitli halklarının buluşma noktası olduğunu anlatan Bogdanov, "Bu festival kapsamında belki de dünyanın en başarılı insanlarını seçeceğiz. İyilik mesajları vereceğiz. Festivalin konusu da 'iyilik' olacak. Savaşları değil barış ve demokrasiyi savunan insanları çağıracağız. Onları ön plana çıkaracağız. Baskıya uğramadan fikirlerimizi dile getireceğiz. UNESCO'dan destek almaya çalışacağız. Festivalin son gününde yerel halktan da 50-100 bin kişinin katılacağı bir ortamdan dünyaya barış mesajları vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Antalya Başkonsolosu Mircalov Husanov ise Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerde Antalya'nın farklı bir yönü olduğunu söyledi. Husanov, Federasyon ülkelerinden her yıl 2 milyonu aşkın Rus'un Antalya'ya geldiğini, onun dışında 10 bini aşkın Rus'un da Antalya'da yaşadığını ve ortak aile kurduğunu dile getirerek, "Biz artık akraba olduk" dedi. Antalya'nın bu öneminden dolayı da Rusya'nın buradaki konsolosluğunu başkonsolosluk seviyesine çıkardığını ifade eden Husanov, meydanın ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesi açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. Başkonsolos, Antalya'da yapılması planlanan festivalin hem iki ülke ilişkileri açısından son derece önemli olduğunu hem de Antalya'nın Rusya açısından olan önemini ortaya koyduğunu söyledi.

.
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2008 Perşembe 18:12:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?