21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Rüzgar tarihi kurtardı

Antalya'nın Kaş ilçesi Patara Özel Çevre Koruma Bölgesinde ve Patara kazı alanı civarında geçen hafta çıkan orman yangınının, rüzgarın etkisiyle yön değiştirdiği, Likya döneminin aydınlatıldığı tarihi buluntuların bu sayede yanmaktan kurtulduğu bildirildi.

Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Patara Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Gül Işın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen hafta yaşanan yangının Patara'nın girişindeki sırtta başladığını hatırlattı. Elektrik tellerinden çıktığı anlaşılan yangını, öğrencilerin kendilerine haber verdiğini belirten Işın, kazı alanındaki herkesin yangını durdurmak için seferber olduğunu söyledi.

Kimsenin yangının çok büyüyeceğini tahmin etmediğini ifade eden Işın, “Hemen tedbirler alınmaya çalışıldı. Kazının etrafı traktörlerle gezildi. Uzamış çalı çırpılar, sazlıklar kırılıp, üzerine toprak atıldı. Ancak yangın iyice büyüyünce, artık öğrencilerimiz, taşınabilir malzemeler, bilgisayarlar, fotoğraf makinelerinin yangın bölgesinden tahliyesini sağladık” diye konuştu.

Rüzgarın yön değiştirmesiyle yangının kazı alanından uzaklaştığını ifade eden Işın, kazı evinde hiçbir zarar olmadığını söyledi. Kent merkezinde de hasar olmadığını anlatan Işın, ancak ören yerlerinde zarar oluştuğunu belirtti.

ANTİK KENTİN BAZI BÖLÜMLERİNDE HASAR OLUŞTU

Kentin girişinde, batı kısmında kalan mezarlık alanda hasar olduğunu ifade eden Işın, şöyle konuştu:
“Mezarlardan ikisi yangından çok etkilenmiş. Yüksek ısı nedeniyle kireç taşları patlıyor ve mezarlarda çatlamalar, dökülmeler yaşanıyor.
Antik kentte, yapısal anlamda çok önemsediğimiz kaynak kilisesi diye isimlendirilen bir kilisemiz var. Burası da oldukça büyük hasar görmüş. Ancak kilisenin genel şeması halen ayakta. Şu anda yangından zarar gören yerlere müdahale etmek çok doğru değil. Kalıntılar bir süre bu halde bırakılacak.”

Yangından zarar gören diğer önemli bir bölgenin de, erken akropol denilen alanda olduğunu ifade eden Işın, bu bölgedeki tüm ormanlık alanın yandığını, bu nedenle, geç klasik duvarlarda çok hasar meydana geldiğini anlattı.

Yangın esnasında kazı alanında bulunan öğrenciler de, yangını ilk etapta kendi imkanlarıyla söndürmeye çalıştıklarını kaydettiler. Daha sonra yangınla baş edemediklerini belirten öğrenciler, daha sonra sahile götürüldüklerini ifade ettiler.

Yangında, 100 hektarlık ormanlık alan zarar görmüştü.

AA
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2008 Cumartesi 10:53:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?