15
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Rüzgarı elektriğe çevirdi

RÜZGARI ELEKTRİĞE ÇEVİRDİ

Antalya'da, elektrik elektronik mühendisi bir kişi, sekiz yıldır ne elektrik parası ödüyor ne de benzin.

Geliştirdiği rüzgar jeneratörlü 3 tekerlekli aracı ile benzin parasından kurtulan Kurtul Kurter, evinin çatısına yerleştirdiği rüzgar gülü ile elektrik üretiyor.

Elektrik elektronik mühendisi Kurtul Kurter, rüzgarı enerjiye çevirmeyi başardı. Antalya'da Fabrikalar Mahallesi'nde yaşayan Kurtul Kurter, rüzgar sayesinde 8 yıldır evinde ne elektrik parası ödüyor ne de yeni yaptığı 3 tekerlekli araçta benzin kullanıyor. Kurter, geliştirdiği ve 'Atak' adını verdiği rüzgar jeneratörlü araçla, Antalya sokaklarında geziyor. Tek kişilik aracın arkasına konulan pervane sayesinde 12 volt, 35 amperlik elektrik üreten Kurter, rüzgarın ürettiği elektrik enerjisini aküye

göndererek buradan hareket için enerji sağlıyor. Teyp ve direksiyon yerine joystick ile yön verilen aracı geliştirmek istediğini belirten Kurtul Kurter, "Sıvı yakıt yok. Güneş enerjisi yok. Fişe ya da şarja takma gibi bir şey de yok. Şirket olmam halinde devlet destek verecek ama şirket olmadığım için destek alamıyorum" dedi.

Kurter, evinin çatısına yerleştirdiği dört metrelik dev rüzgar gülü sayesinde 8 yıldır elektrik parası ödemediğini söyledi. Arabasında kullandığı sisteme benzer bir düzenek kuran Kurter, "Artan elektrik fiyatlarından dolayı böyle bir icat yapmak istedim. Teknoloji arttıkça, elektrik kullanımı artıyor. Ev için 5 kilowatt (kW) yetiyor. Bu enerji için rüzgar panelim yetiyor. Evimde rahatça televizyonu seyrederken klimayı açıyorum, buzdolabım çalışıyor."

RÜZGARI ELEKTRİĞE ÇEVİRDİ
RÜZGARI ELEKTRİĞE ÇEVİRDİ
İHA
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2010 Perşembe 11:01:01
Güncelleme :6 Mayıs 2010 Perşembe 11:44:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?