22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Sabancı: AB aslında bir uyum sürecidir

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ANSİAD) yemeğine konuşmacı olarak katıldı.
Konuşmasında Türkiye’deki kayıt dışı ekonomiden bahseden TÜSİAD Başkanı Sabancı, Avrupa Birliği’nin aslında bir uyum süreci olduğunu belirtirken, Türkiye son 8 yıldır önemli demokratik gelişme kaydettiğini açıkladı. Sabancı, demokratik gelişmelerin AB’ye üye olmamızla taçlanacağını da ifade ederek, "Biz 17 Aralık’ta artı koşullar konulmadan 2005 yılında tam üyelik için müzakere tarihi verilmesini bekliyoruz" dedi.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği’nin düzenlediği Girişimcilik Haftası etkinlikleri kapsamında Sheraton Otelde düzenlenen yemeğe katılan ve konuşma yapan TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, konuşmasının sonunda davetlilerin sorularını da yanıtladı.

Dün saat 19.00 sıralarında başlayan yemeğin ardından konuşan Sabancı, Türkiye’nin AB yolculuğunun 40 yıldır sürdüğüne vurguladı. Sabancı, Türkiye kendisinden beklenenlerin çoğunu yerine getirdiğini, 17 Aralık’ta tam üyelik için müzakere tarihi verilmesi gerektiğini söyledi.

Sabancı, 18 Aralık sabahı hiç kimsenin hayatında hiçbir değişiklik olmayacağını da ifade etti. TÜSİAD olarak Temmuz veya Ekim 2005 tarihleri arasında tam üyelik için müzakerelerin başlamasını beklediklerini belirten Sabancı, bu durumun bir uyum süreci olduğunu ifade ederek, "17 Aralık’ta önümüzde zorlu bir dönem başlayacak. Biz 17 Aralık’ta tam üyelik için artı koşullar konulmadan, 2005 yılı için müzakere tarihi verilmesini bekliyoruz" dedi.

Türkiye için işsizliğin büyük sorun olduğunu kaydeden Ömer Sabancı, "Bu uyum sürecinde işsizlik büyük sorun. 17 Aralık’tan sonra beklentimiz 1-2 yıl içinde yerli ve yabancı sermayenin yatırıma başlamasıdır" dedi.

"Türkiye’de 70 milyon dinamik nüfus var" diyen Ömer Sabancı, iyi yönlendirilirse, nitelikli iş gücü yaratılırsa Türkiye’nin önünün açık olacağını ve tarih alınamazsa Türkiye’nin bu nüfusla yoluna devam edeceğini söyledi.

"KAYIT DIŞI EKONOMİ TÜRKİYE İÇİN EN BÜYÜK SORUN"

Türkiye’nin sorunlarını üç ana başlık altında toplayan Sabancı, Türkiye’de kayıt dışı ekonominin önüne geçilmek zorunda olunduğunu ifade ederek, kayıt dışı ekonominin yatırımcıyı yatırım yapmaktan soğutmakta olduğunu vurguladı. "Geçmiş hükümetler ve günümüz hükümeti bu konunun üstüne neden radikal ve hızlı gitmiyor anlamıyorum" diyen Sabancı, Türkiye’nin ana sorunlarından birinin de sosyal güvenlik sistemi olduğunu belirten Sabancı, bu konuda radikal bir reforma ihtiyaç bulunduğunu vurguladı. Türkiye’nin ana sorunlarından üçüncüsünü de yatırım ortamı olduğunu belirten Sabancı, yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti. AB’nin Türkiye’ye 5-10 yıl sonra daha refah bir ortam getireceğini vurgulayan Sabancı, "kayıt dışı savaşının ardından borç yükünü azaltırsak, hepimizi güzel günler göreceğiz" dedi.
Sabancı yaklaşık bir saat süren konuşmasının ardından, yemeğe katılan ve ANSİAD’a üye olanlara rozetlerini taktı.

antalya
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2004 Çarşamba 09:43:22
Güncelleme :15 Aralık 2004 Çarşamba 15:20:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?