1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Sağlık Turizm Kongresi başladı

Antalya'da başlayan 2. Uluslararası Sağlık Turizm Kongresi'nde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Biz Türkiye'de kültür, inanç, termal turizmi gibi alanlarda turizmi çeşitlendirirken, termal turizm master planını bitirdik" dedi.

Sağlık Turizmini Geliştirme Derneği tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi Antalya'nın Kundu Bölgesi'ndeki Topkapı Otel'de başladı. Kongrede konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Türkiye'nin hem gelen ziyaretçi, hem de gelir açısından dünyada en önemli 10 ülke arasında yer aldığını, 2008'de dünya genelinde turizm gerilerken, Türkiye'nin ortalamanın 5 katı kadar artışını sürdürdüğünü belirtti.

Sağlık turizminin dünyada yeni bir trend olduğunu söyleyen Bakan Günay, Türkiye'nin bu alandaki potansiyelini kullanamadığını söyledi. Günay, "İtiraf etmem gerekir ki sağlık, termal turizmi konusundaki potansiyel kullanabilmiş değil. Potansiyelimiz var. Türkiye'nin akredite olmuş, yüksek düzeyli, en son teknolojiyi yakalamış önemli sağlık merkezleri ve nitelikli elemanları olmaya başladı. Sağlık turizminde büyük bir potansiyel de termal kaynaklar" diye konuştu.

Türkiye'de bin 500 termal kaynak bulunduğunu ancak nitelikli termal bölgelerde, nitelikli yatak kapasitesinin az olduğunu dile getiren Bakan Günay, "15 bin kadar yatak kapasitemiz var. Bunun 45 bin olması lazım. 10 yılda da 250 bini aşması lazım. Biz Türkiye'de kültür, inanç, termal turizmi gibi alanlarda turizmi çeşitlendirirken, termal turizm master planını bitirdik. Yalova etrafında, Afyon ve Denizli'yi kapsayan İç Ege'de, Ege ve Orta Anadolu'da 4 noktada çalışmalar yapıyoruz" dedi.

Bu yıl içinde çok sayıda termal turizmine yönelik tahsisler yapılacağını kaydeden Bakan Günay, kısa vadedeki hedefin 50 bin kadar nitelikli yatak kapasitesi, orta vade hedefin ise bu rakamı 250 bine çıkarmak olduğunu söyledi. Bu alanda yatırımcı beklediklerini söyleyen Günay, "Türkiye, termal turizminde yerli yabancı her türlü yatırıma açık" ifadesinin kullandı.

Dünyada daha çok yaşlıların tatil yaptığını, insanların sağlıklı mekanlarda, ekonomik tatil arayışında olduğunu vurgulayan Bakan Günay, "Bu çerçevede en çok gezenler Avrupa'da, sağlıklı yaşlanmak isteyenler de Avrupa'da. Türkiye de bu konuda en yakın destinasyon. 3. yaş kuşağıyla Türkiye'nin yapabileceği çok fazla işbirliği var" dedi.

Ayrıca toplantıda konuşan Sağlık Turizmini Geliştirme Derneği Başkanı Dursun Aydın da turizmi 12 aya yayma konusunda en önemli alternatifin sağlık turizmi olduğunu söyledi. Avrupa Türk İş Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner ise 20 yıl önce Türkiye'ye gelen turistlerin eğlence merkezini sorarken, bugün sağlık merkezlerini sorduğunu belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2009 Cumartesi 16:50:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?