21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Sağlıklı tarım ve beslenme paneli

Türkiye'nin önde gelen tarım, beslenme ve kanser uzmanları, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen sağlıklı ürün tarımı ve sağlıklı beslenme konulu panelde buluştu.

AKM Aspendos Salonu'ndaki panele AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, Vali Yardımcısı Ali Nazım Balcıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, İl Emniyet Müdürü Feyzullah Arslan, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, Antalya Barosu Başkanı Zafer Köken, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Deveci eşleriyle birlikte katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Organik Pazar ve ASMEK Koordinatörü Ebru Türel, gıdada bilinçsiz tercihler yapıldığını ve sağlıklı gıda konusunda bilgi karmaşası yaşandığını belirtti. Türkiye'nin ikinci organik pazarını Antalya'da açtıklarını anlatan Türel, organik tarımın tanımını şu şekilde yaptı:

"Organik tarım doğanın kendi kaynaklarını ve işleyişini kullanarak üretilen ürünlerdir. Bu tarımda haşere, ot, mantar öldürücü ilaçlar kullanılmaz. Doğaya insan sağlığına zarar vermeyecek ölçüde organik mevzuatlarına göre belirlenmiş ilaçlar kullanılır." Sağlıklı bir toprağın 1 gramında yaklaşık 600 milyon mikroorganizma yaşadığını vurgulayan Ebru Türel, "Organik tarım temeli bunları yaşatmak ve çoğaltmak üzerine kurulur. Ekolojik tarım sürdürülebilir tarım sistemi destekler" dedi. Dünyada organik tarımın 40 milyar dolarlık bir hacme sahip olduğunu anlatan Türel, Türkiye'de resmi rakamlara göre 30- 40 milyon dolar, resmi olmayan rakamlara göre ise 100 milyon dolarlık bir ticari kapasitesi bulunduğunu belirtti.

Vali Yardımcısı Ali Nazım Balcıoğlu, devletin temel görevlerinden birinin de vatandaşların sağlıklı gelişimini sağlamak ve bu zeminini oluşturmak.olduğunu vurguladı. Balcıoğlu, "Vatandaşlarımız organik tarımın ne olduğunun farkında değil. Türkiye'de üretilen bu ürünlerden haberi yok. Ebru Türel'i bu güzel çalışmasından dolayı kutluyorum. Antalya Valiliği olarak bu çalışmayı destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu. Vali Yardımcısı Ali Nazım Balcıoğlu, sosyal sorumluluk adına yaptığı güzel çalışmalardan dolayı Antalya Valiliği adına Ebru Türel'e plaket verdi.

ANTALYA'DA 37 BİN DEKARDA ORGANİK TARIM-

Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, 'Tarımsal ürünlerin üretim metotları ve denetim sistemi" konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Geleceğin en önemli sektörünün tarım olduğunu vurgulayan Erçin, dünya, Türkiye ve Antalya'daki tarımsal üretim rakamları hakkında bilgi verdi. Bedrullah Erçin, Antalya'da 37 bin 732 dekar alanda organik tarım yapıldığını, bunun toplam tarımsal faaliyetlerdeki yerinin yüzde 2 olduğunu kaydetti. Türkiye'nin ikinci organik pazarının Antalya'da kurulduğunu belirten Erçin, bu çalışmasından dolayı Ebru Türel'i kutladı.

İLAÇ KALINTISI ÇIKANA HAPİS-

Antalya'da yapılan gıda denetimlerini anlatan Bedrullah Erçin şu bilgileri verdi: "13052 satış yerinde bir yıl içerisinde 11836 denetim yaptık. 446 işyerine cezai işlem uyguladık. Pestisit kalıntısı (zirai ilaç kalıntısı) denetimlerimizi de Toptancı Hal'deki laboratuarımızda yapıyoruz. Hale giren ürünlerden örnekleme yöntemiyle numuneler alıyoruz. 2002 yılında alınan numunelerden yüzde 22'si maksimum değerlerin üzerinde çıkarken, yapılan çalışmalarla 2005-2006 ve 2007 yıllarında bu değer yüzde 1'e inmiştir. Dünya standartlarının altında bir rakamdır. 2008'de ise bu değer yüzde 2 olarak gerçekleşmiştir."

Ürününde değerlerin üzerinde zirai ilaç kalıntısı çıkan kişiler hakkında 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılabildiğini belirten Erçin, bunu kasten yaptığı ortaya çıkarsa 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabileceğini kaydetti.

KANSER SAĞLIKLI BESLENME İLE ÖNLENEBİLİR

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bölümü'nden Doç Dr. Mustafa Özdoğan da 'Kanser oluşumu ve çevresel faktörler- tarımsal ürünler ve kimyasallar" konusunu anlattı. Antalya'da yılda 3 bin kanser vakası yaşandığına dikkat çeken Özdoğan, kanserin sağlıklı beslenme ve sigara içmemekle önlenebilir bir hastalık olduğunu vurguladı.

Sebze ve meyve tüketenlerin diğer insanlara göre kansere yakalanma olasılığının yarı yarıya az olduğunu belirten Doç Dr. Mustafa Özdoğan, gelişmekte olan ülkelerde kanser vakalarının daha fazla görüldüğünü kaydetti. Doç Dr. Mustafa Özdoğan, "Tarımda kimyasallar doğru kullanılmalıdır. Meyve ve sebze tüketimi her durumda teşvik edilmelidir. Sertifikalı ve organik tarım ürünleri desteklenmelidir. Tarımsal üretimimiz sağlımız için sorgulanmalıdır" diye konuştu.

Panelin ardından katılımcılar, organik pazarı gezdi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2008 Pazartesi 15:29:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?