1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Sanat severlere dop dolu hafta

Henrik İbsen'in yazdığı, Soner Çimen'in yönettiği eserde, Gül Tunççekiç, Esen Özmanav, Reha Özcan, Murat Sarı, Oğuz Tunç, Cenap Aydınoğlu, Aslı Arslan ve Mustafa Doğan Ayhan görev yapıyor. Oyunun dekor tasarımı Hakan Dündar'a, kostüm tasarımı Gülümser Erigür'e, ışık tasarımı ise Namık Gürsoy'a ait.

Oyunda, Werle ailesinin tek çocuğu olan Gregers'in gençlik arkadaşına yeni bir hayat kurmasına yardım etme konusundaki isteği ve yaşadığı beklenmedik olaylar anlatıyor.

Topluluk, 13 ve 14 Ocakta ''Cıbıl Kurt'' adlı yeni çocuk oyununun prömiyerini yapacak.

Ayhan Akalın'ın yazdığı, Selim Bayraktar'ın yönettiği oyunda başlıca rolleri Çağdaş Çobanoğlu, Özgür Yıldırım, Nihal Çağdaş, Oya Yılmaz ve Ahmet Çakır paylaşıyor. Oyunda, insanların düşüncesizce kirlettikleri doğanın çağrısını duyan Keloğlan ve onun peşine takılan Cıbıl Kurt'un hikayesi anlatılıyor.

Devlet Tiyatrosu oyuncuları 14 ve 15 Ocakta ''Benim Doktor Oğlum'' adlı eserle tiyatroseverlerin karşısında olacak. Eli Saghi'nin yazdığı, Ali Meriç'in yönettiği oyunun dekorları ve kostüm tasarımı Buket Akkaya'ya ait. Oyunda, Erdoğan Aydemir, Senem Şahin, Orkun Yılmaz, Gözen Müftüoğlu, Sultan Yumak, Kader Gözpınar ve Şenol Kaderoğlu rol alıyor.

Eserde, fedakarlıklarla yetiştirdikleri ve okuttukları oğullarının tıp eğitimini tamamladıktan sonra dönüşünü bekleyen Asriel ve Vera'nın, oğulları ve sevgilisiyle yaşadığı komik olaylar anlatılıyor.

Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu (ABT) oyuncuları yarın ve 10 Ocakta ''Bekçi Murtaza'' adlı eseri sahneleyecek. Orhan Kemal'in eserinden tiyatroya uyarlanan eserin yönetmeni Abdullah Sürekli. Esra Tüzün, Zeynep Çalışkan, Derya Ünlü, Mete Orhan, Recep Kamiloğlu, Seyfi Satmaz ve Erdal Gürcan'ın da arasında bulunduğu kalabalık bir kadronun görev yaptığı eserde, kraldan çok kralcı zihniyetin önce değer verdiklerini, sonra da kendi kendini yok edişinin trajikomik öyküsü anlatılıyor.

ABT, 10 Ocakta ''Üç Oğul Üç Sihir'' adlı eseri sahneleyecek. Abdullah Sürekli'nin yönettiği eserin dekor ve kostümleri Gizem Karasu'ya, ışıkları Özgür Dokuyucu'ya ait. Eserde Cenap Aydınoğlu, Recep Kamiloğlu, Ali Mete Orhan, Seyfi Satmaz, Erdal Gürcan, Özge Özgür ve Abdullah Sürekli'nin de arasında bulunduğu kalabalık bir grup sahne alıyor.

Oyunda Terzi Baba'nın yalan söylemeyi alışkanlık haline getiren çok sevdiği keçisi, oyunlarıyla Terzi Baba'nın 3 oğlunu da evden kovmasına neden olur. Önceden keçinin yalanlarına inanan Terzi Baba, daha sonra keçinin oyunlarını ve kendisine söylediği yalanları fark edince, oğullarını evden kovduğu ve keçiye inandığı için çok pişman olur.

Topluluk, 15 Ocakta da ''Herkes mi Hırsız?'' adlı eseri sahneleyecek.

Eric Chappell'in yazdığı, Özcan Özer'in çevirdiği, yönetmenliğini Reha Özcan'ın yaptığı oyunda, Mehmet Özgür, Gökhan Avkıran, Hasibe Özgür, Erdal Gürcan ve Mehtap İş rol alıyor.


-OPERA-BALE-


Antalya Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB), 10 Ocakta ''Sevil Berberi'' adlı operayı sahneleyecek.

Komik opera türünün en başarılı yapıtlarından biri olarak anılan eserde orkestrayı Alexandru Samoila ve Krastin Nastiev dönüşümlü yönetiyor.

Eserde, Figaro usta, bir berber olmanın ötesinde, Seville'de herkesin çöpçatanlığını üstlenmiş bir karakterdir. Bu nedenle vasisi Dr. Bartolo'nun zorbalığıyla eve kapatılan Rosina'nın güzelliğiyle büyülenmiş Kont Almaviva'ya yardım etmesi için kendisine gidilir.

Opera, Figaro'nun kılık değiştirmeleri, aldatmaları ve oyunlarıyla destekleniyor.

Topluluk 11 Ocakta ''Mutlu Prens'' adlı müzikal çocuk oyununu sahneleyecek.

Işık Noyan'ın yazdığı, Şebnem Özsaran'ın sahnelediği iki perdelik eserde, halkı yoksulluk içinde olduğu halde sarayında mutlu hayat süren prensin öyküsü anlatılıyor. Sürüsünden ayrılarak yolu bu ülkeye düşen kırlangıç, mutlu prens ile arkadaş oluyor ve birlikte fakir insanlara yardım ediyor.

Eserin özgün müzikleri Hüseyin Çebi'ye, dekor ve kostümleri Çağda Çitkaya'ya, koreografisi Esra Taner'e ait. ANTDOB sanatçıları 15 Ocakta da ''Harem'' balesini sahneleyecek. Koreografisi ve yönetmenliğini ''Fırat'a Ağıt'' ve ''Çalıkuşu'' gibi geleneksel Türk müziği balesi eserlerinin koreografilerini de hazırlayan Merih Çimenciler'in üstlendiği ''Harem'', Osmanlı müziğini çağdaş bale yorumuyla birleştiriyor.

Saraydaki iktidar mücadelesi ve genç kadınların haremdeki mücadelelerinin anlatıldığı eserin dekor ve kostüm tasarımını Alexandre Vassiliev yaptı.

İki perdelik eserde ''Padişah Sultan'' karakterini Murat Özdemir, Tolga Burçak, Melih Mertel, ''Gülbeden'' karakterini Derya Özbakır, Müge Öğüt, Gülçin Özbek, ''Çeşmidil'' karakterini Esra Taner, Müge Öğüt ve Özlem Tekinay dönüşümlü olarak canlandırıyor.


-KONSER-


Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, yarın şef İbrahim Yazıcı yönetiminde konser verecek. Mozart'ın ünlü eseri ''Requem''i seslendirecek orkestraya soprano Nurdan Küçükekmekçi Aydın, mezzo soprano Ferda Yetişer, tenor Ayhan Uştuk ve bas Tuncay Kurtoğlu eşlik edecek.

Eserde orkestra ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Çoksesli Korosu da görev yapacak. Konser, Antalya Kültür Merkezi Aspendos salonunda gerçekleştirilecek.


-SERGİLER-


Gazeteci İsmail Akın'ın ''Kent Manzaraları'' adını verdiği fotoğraf sergisi Antalya Sanatçılar Derneği Galerisi'nde açıldı.

Antalya'da daha önce 16 karma sergiye katılan, ''Haberci Gözüyle'' başlığı altında iki de kişisel sergi açan İsmail Akın, üçüncü kişisel sergisinde objektifinden kent yaşamını anlatacak.

Akın'ın kent ve insan portrelerinin yer aldığı siyah beyaz ve renkli 28 fotoğrafının yer aldığı sergi, 11 Ocaka kadar görülebilecek.

Soysal Sanatevi'nin ''SESAN Antalyalılar Karma Sergisi'' 10 Ocaka kadar ziyarete açık kalacak.

Yaklaşık 2 yıldır Antalya'da yaşayan Belarus'lu ressam Hanna Kozok'un kişisel resim sergisi, Muratpaşa Belediyesi Fuayesi'nde açıldı. Kozok'un yağlı boya resimlerden oluşan sergisi 14 Ocaka kadar gezilebilecek.

Fransa İnsan Paleantolojisi Enstitüsü, Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi ve Suna İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle hazırlanan ''Türkiye'nin İlk Sakinleri'' adlı sergi, 10 Ocakta Kaleiçi Müzesi Sergi Salonu'nda açılacak.

Sergide, Antalya Karain, Öküzini mağaraları ile İstanbul Yarımburgaz, Denizli ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde gün ışığına çıkarılan ve Anadolu topraklarında yaşayan ilk insanlardan kalma buluntular olarak değerlendirilen aletler, kafatasları ve bazı fauna örnekleri sergilenecek.

AA
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2009 Perşembe 09:56:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?