22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Sanayi kalıcı çözüm istiyor

TÜRKİYE’DE SÜT ÜRETİMİ

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) kurucu üyesi ve Yörükoğlu Süt ve Ürünleri A.Ş. Genel Müdürü Cihan Bulut, Türkiye'de üretilen toplam 12 milyon ton sütün sadece 5.5 milyon tonunun kayıt altına alınabildiği, 3.3 milyon tonunun ise modern sanayi tesislerinde işlendiğini belirtti.

SANAYİCİ KALICI ÇÖZÜM İSTİYOR

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD)’nin Kurucu Üyesi de olan Yörükoğlu Süt ve Ürünleri A.Ş. Genel Müdürü Cihan Bulut, son günlerde tartışılan süt fiyatları ile ilgili olarak, “Sanayicinin süt fiyatlarındaki istikrarsızlığın sebebi olarak gösterilmesi büyük haksızlıktır. Sanayici de süt fiyatlarında istikrar ve soruna kalıcı çözümler istiyor” dedi. Son iki yılda TÜFE artışının toplamı yüzde 17.25 olduğu halde, çiğ süt fabrika teslim maliyetinin yaklaşık yüzde 40 oranında artış gösterdiğini hatırlatan Bulut, “Türkiye'de üretilen toplam 12 milyon ton sütün ancak 5.5 milyon tonu kayıt altına alınabildiği gibi bu rakamın da sadece 3.3 milyon tonu modern sanayi tesislerinde işlenmekte. Bu da toplam üretimin sadece yüzde 27'si demek. Hal böyleyken ortaya konan bu mantık ve yaklaşım, istikrasızlığın sebebini haksız bir şekilde sanayiciye yüklemektedir” dedi.

SÜT HAYVANLARININ DOĞUMU

Cihan Bulut; Türkiye'de süt miktarının her yıl mart ayından itibaren yükselmeye başladığını, mayıs ayında en üst seviyelere ulaştığını, buna karşılık talebin de en alt seviyelere indiğini belirterek, her yıl yaşanan bu duruma köklü çözümün, uzun vadeli yapısal politikalar ile kavuşulacağını ifade etti. Bulut, arz-talep dengesinin kurulabilmesi için de süt hayvanlarının doğumunun kış mevsimine kaydırılmasını istedi.

OKUL SÜTÜ PROJESİ HAYATA GEÇİRİLMELİ

Kısa vadede, gerçek maliyetler üzerinden oluşturulacak fiyatın yıl boyu geçerli kalmasını, devletin süttozu üretimine desteğini sürdürmesini ve ilköğretime dönük ‘Okul Sütü’ projesinin hayata geçirilmesini öneren Bulut, “Uzun vadede ise kayıt dışı sektörün kayıt içine alınması, üreticinin çiğ süt üretimini tüketici talebinin yükseldiği aylara kaydırması ve bu sürecin de uzun vadeli maliyet analizlerine dayanan planlarla Tarım ve Köyişleri Bakanlığının belirleyeceği teşviklerle desteklenmesi gerekiyor” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2010 Cuma 14:57:04
Güncelleme :30 Nisan 2010 Cuma 16:07:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?