22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

'Sanayi sektörüne darbe vuruldu'

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Kemal Özgen, "Doğalgaza yapılan zammın sanayi sektörüne vurulan zamansız bir darbe olduğunu söyledi.

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Özgen, BOTAŞ tarafından yapılan doğalgaz zammına yaptığı yazılı açıklama ile tepki gösterdi. BOTAŞ tarafından doğalgaz fiyatına yapılan zammın sanayi sektörüne vurulan zamansız bir darbe olduğunu belirten Özgen, sözlerine şöyle devam etti: "Yapılan zam kadar fiyat artışının yapılma şekli de kamu vicdanını yaralayacak niteliktedir. BOTAŞ kamuoyuna doğalgaz maliyetinin ne olduğunu, bu oranda zammı neden yapmak zorunda olduğunu açıklama gereği duymamıştır. Kamuoyu fiyat artışının hangi maliyet unsurlarından kaynaklandığını merak etmektedir. Doğalgaz alım anlaşması günlük veya haftalık yapılamayacağına göre döviz kurundaki artışın fiyata bu kadar çabuk yansıması doğal değil. Fiyat artışının kaynağında belediyelerin ve kamu kurumlarının BOTAŞ'a ödenmeyen borçları var ise bu kabul edilemez bir skandaldır."

Yazılı açıklamada, "Doğalgaz fiyatları geçmiş yıllarda sübvansiyon ile düşük tutuldu ise bugün küresel kriz döneminde yüksek zamlarla sübvansiyonun sona ermesinin yanlış" olduğu belirtildi.

Yıllık olarak yüzde 80'i aşan zammın sanayi maliyetlerini artırmakta, enerjide doğalgaza bağımlı hale gelmiş sanayinin rekabet gücünü yok etmekte olduğunu anlatan Özgen, yazılı açıklamasını şöyle sürdürdü: "Döviz kurunda artışın ihracata desteği de bu şekilde yok olmaktadır.

Avrupa Birliği ülkelerinde sanayide kullanılan 1 kwh doğalgazın fiyatı 0.026'dan 0.063'e kadar çıkmaktadır. Türkiye son zamla 0.05 Euro fiyatla yüksek fiyatlı Avrupa ülkeleri arasına girmiştir. BOTAŞ yönetimi ve Enerji Bakanlığımız bu tür fiyat artışlarının nedenlerinin kamuoyuna tam olarak açıklanmamasının demokrasi kültürümüzdeki zayıflığı gösterdiğini göz ardı etmemelidir."

iha
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2008 Pazar 22:09:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?