22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Santral devre girdi

Antalya'da Mart ayında inşaatına başlanan AKSA Enerjiye ait doğalgaz elektrik çevrim santrali bugün enerji vermeye başladı. 

Antalya ve Akdeniz Bölgesinin elektrik ihtiyacının tamamını karşılamak üzere gerçekleştirilen AKSA Enerji A.Ş'ye ait, Kovanlı-Selimiye mevkiinde kurulan doğalgaz elektrik santrali üretime geçti. Pazar günü Enerji Bakanlığı ve EPDK kurulları tarafından yerinde incelemesi yapılıp kabulü yapılan santralde şaltere basıldı. Özel sektörün Türkiye'de bu alanda yaptığı en büyük yatırım olduğu ifade edilen santralde ilk doğalgaz tribününden elde edilen elektrik TEİAŞ trafolarına verildi. 

Santralin teknik sorumlusu Ahmet Şahbaz, şunları söyledi: "AKSA Antalya Doğalgaz kombine çevrim santrali Türkiye'de Özel sektörün geliştirdiği bugüne kadar en büyük projelerden birisi. Birinci etapta 4 adet gaz tribünü, ardından iki adet buhar tribünü devreye sokulacak. İkinci etapta ise iki adet 262,5 megavat gücünde gaz tribünü devreye girecek.. Daha sonra da 280 megavatlık buhar tribünü olmak üzere yaklaşık bin 100 megawata kadar büyüyecek bir elektrik enerjisi üretilecek. İlk ünitemiz 30 ağustos itibari ile enerjiyi üretmeye başladı. 31 ağustos Pazar günü de geçici kabulü yapıldı ve ticari işletmeye geçtik. Her ünite bugünden itibaren 10-15 gün arayla devreye girecek." 

Antalya ve çevresinin yıllık enerji ihtiyacının bin 100 ile bin 300 megavat arasında değiştiğini belirten Şahbaz, işletmeye geçen santralin bu ihtiyacın hemen hemen tamamını karşılayacak durumda olduğunu ve yerinde üretim sonucunda nakil hatlarıyla getirilen enerji kaybını önlediklerini vurguladı. 

"TURİZM SEKTÖRÜNÜN ENERJİ SIKINTISINI BİTİRİYORUZ"-
Antalya'da elektriğe olan talebin yıllık olarak yüzde 20 arttığını ve bunun da turizm alanında yapılan yatırımlardan kaynaklandığını söyleyen Ahmet Şahbaz, santralin devreye girmesiyle beraber artık ne kentin ne de turizm alanındaki yatırımların enerji sorunu ve sıkıntısı kalmayacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye de enerji talebi ortalama yüzde 8,5 artarken Antalya gibi son yıllarda turizmin hızla geliştiği bir bölgede bu talep artışı yüzde 20'ye çıkıyor. Dolayısıyla Antalya bölgesindeki talep artışlarını karşılayacak yatırımların yapılması enerji üretimin öncelikli konularından bir tanesidir. Bu kapsamda Aksa Enerji olarak bu bölgenin bu enerji talebine çözüm olduğumuzu düşünüyoruz. Enerji yönetimi de bu durumu gördüğü için bu konuda bizim beklediğimiz desteği memnuniyetle aldığımızı söyleyebiliriz."

iha
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2008 Pazar 18:15:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?