1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Santral tam kapasite çalışacak

30 Ağustos 2008 günü ilk elektrik üretimini gerçekleştiren AKSA Enerji’nin kurduğu doğalgaz santralinin 600 megavatlık ikinci etap ünitelerinin kurulumu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımı ile hizmete açılıyor.


 Antalya merkeze 30 kilometre mesafedeki Kovanlık Köyü sınırlarında kurulanAKSA Enerji’ye ait doğalgaz elektrik santralinin tüm ünitelerinin kurulumu tamamlandı. Santral, Çarşamba günü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından hizmete açılıyor.Toplam kurulu gücü bin 150 megavat olan doğalgaz elektrik santrali, şu ana dek özel sektörün kurduğu en büyük santral olma özelliğini taşıyor.
Keban hidroelektrik santralinin tamamı, Atatürk hidroelektrik santralinin ise yarısı kadar yıllık elektrik üretimi yapacak olan Ali Metin Kazancı Doğalgaz Elektrik Santrali kurulu gücü ile Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 5 ‘ini tek başına karşılayacaktır.


ELEKTRİK KESİNTİSİ RİSKİ ORTADAN KALKIYOR
2007 yılında lisans işlemleri ile beraber yapımına başlanan Ali Metin Kazancı Doğalgaz Elektrik Santrali, ilk elektrik üretimini 30 Ağustos 2008 günü gerçekleştirmiş, 4 Eylül 2008 günü Enerji Bakanlığı tarafından kabulü yapılarak işletmeye başlamıştı. Bugün tüm kurulu gücünün üretime geçmesiyle birlikte Antalya’nın, özellikle turizm işletmelerinin yıllardır karşı karşıya kaldığı elektrik kesintisi riskinin ortadan kalktığı bildirildi.


KENTİN İHTİYACI FAZLASIYLA KARŞILANACAK
Antalya’nın elektrik ihtiyacı ile ilgili olarak görüştüğümüz Santral İşletme Müdürü Ahmet Şahbaz, “Önceleri Antalya bildiğiniz gibi enerjisinin tamamını Antalya dışından tedarik etmekteydi. Bu tedarik TEDAŞ’ın enerji nakil hatlarıyla yapılıyordu. Bu hatlardaki kayıp oranı yaklaşık yüzde 3’tür. Dolayısıyla 9 Milyar kilowatt saatlik enerjinin bu bölgede üretilmesiyle yıllık 180 Milyon kilowatt saatlik bir enerji tasarrufu sağlanmakta ve ekonomiye katkı yapılmaktadır. Santralin günlük üretimi 25 milyon kilowat olacaktır. 23 milyon kilowat tüketen kentimizin tüm ihtiyacı fazlasıyla karşılanmış olacaktır “ dedi.


250 KİŞİYE İSTİHDAM YARATILIYOR
Santralin tüm ünitelerinin işletmeye geçmesiyle birlikte tamamı çevre köylerden ve Antalya’dan temin edilecek 250 kişinin istihdamının sağlanacağı santral, aynı zamanda Döşemealtı köylerindeki seracılık yapanlara ısınma amaçlı su temini de yapacağından tarımsal alanda da ekonomik değer yaratacağı bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2009 Salı 16:13:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?