21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Seracıların kriz endişesi!

Antalya'da seracılar, dünyadaki ekonomik krizin önümüzdeki günlerde tarımı da etkilemesinden korkuyor.

Dünyadaki ekonomik krizin önümüzdeki günlerde tarıma da yansıyacağını belirten seracıları, ürünlerinin para etmeme korkusu sardı. Altınova'da seracılıkla uğraşan Yılmaz Çamkesen, henüz konuşulmasa da ekonomik krizin tarım ve gıda sektörünü etkileyeceğini ifade etti. Kardeşleriyle beraber seracılık yapan Yılmaz Çamkesen, doların yükselişe geçmesiyle gübre, ilaç ve mazot gibi tarımsal girdilerin arttığını, çiftçinin zorda olduğunu söyledi.

Dünya genelindeki krizin etkilerinin Türkiye'ye tam olarak yansımadığına işaret eden Yılmaz Çamkesen, 1929 yılında yaşanan ekonomik felaketin bir benzerinin ne yazık ki Türkiye'yi de etkileyeceğini savundu. Ekonomik krizin önce gıdayı ardından tarımı da etkileyeceğini anlatan Çamkesen, şöyle konuştu: "Antalya tarım açısından dünyanın merkezinde sayılır. Eğer kriz kapımıza dayanırsa sadece Antalya ve Türkiye değil tüm dünyada tarım krizi yaşanabilir."

Döviz kurunda yükselişin bir an evvel durdurulması gerektiğine işaret eden Çamkesen, sözlerine şöyle devam etti: "Örneğin, bugün bile Türk çiftçisi Batılı çiftçilere göre mazotu 4-5 kat daha yüksek fiyatla almaktadır. Girdilerin pahalı, desteklemelerin yetersiz olması üretimi daha da düşürecektir. Üretimin düşmesiyle gerek üreticilerin gerek tüketicilerin yeterli örgütlenmeden mahrum olması nedeniyle üreticiler daha az kazanacaklar, tüketiciler ise daha yüksek fiyattan gıda bulacaklardır. Üretim yetersizliği, gıda ve diğer tarımsal ürün dış alımını artıracaktır. Ancak döviz kuruna bağlı olarak tarım ürünleri dış alımı daha pahalıya gelecektir.
Kazanamayan küçük ve orta ölçekli çiftçiler topraklarını satmak zorunda kalacaklardır."

Tarımla uğraşanların krizden etkilenmemesi ve bu krizin tüm dünyaya yayılmaması için de öneriler ortaya koyan Çamkesen, sözlerini şöyle tamamladı: "Tarımsal girdilerden alınan KDV hızla düşürülmeli. Çiftçi, tarımsal amaçlı kooperatiflerde hızla örgütlenmeli. Örgütlenmeler, köy temelli yerine ilçe düzeyinde olmalı. Ürünler bunlar tarafından işlenmeli ve pazarlanmalı. Çiftçiler küçük bireysel çıkarlar için ürünleri aracılara satmamalı. Girdiler de kooperatifler aracılığıyla sağlanmalı. Çiftçi borçlanmasına dikkat etmeli. Aldığı borçları üretim için kullanmalı."

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 12:11:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?