1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Serbest bölge serbest değil

Antalya Serbest Bölge Yatırımcıları Derneği (ASDER) Başkanı Hilmi Ünsal, serbest bölgelerdeki yalınlığın çıkan son mevzuatlarla ortadan kalktığını kaydetti.

Antalya Serbest Bölge Yatırımcılar Derneği Başkanı Hilmi Ünsal gerçekleştirilen 8'inci Olağan Genel Kurul sonucu güven tazeledi. Genel Kurul'un ardından verilen kokteylde konuşan Ünsal, 600 dönümlük bir alan üzerinde yer alan Antalya Serbest bölgesinde yılda ortalama 730 milyon dolarlık ticaret yapıldığını belirterek, "Neredeyse dönüm başına 1 milyon 200 bin dolarlık ticaret yapıyoruz, Antalya Serbest bölgesinde üç bini üretim sektöründe olmak üzere ortalama 3 bin 500 kişi istihdam ediliyor" dedi.

Serbest bölgede tahsis edilebilir alanlarının yüzde 97'sinin dolduğunu da sözlerine ekleyen Ünsal rezerv alanlarına konut yapıldığı için genişleme olanağının zorlaştığını, dönüm başına 1 milyon 200 bin dolarlık ticaret yapılan ve 125 bin dolar net kazanç elde edilen bu alanların, konut yapılarak heba edildiğini vurguladı.

Yeni mevzuatlar Serbest Bölgelerin yalınlığını götürdüğünü savunan Ünsal, serbest bölgelerin yurtdışındaki üreticiler gibi muamele gördüklerini hatırlatarak, üreticilerin banka kredilerinden yararlanamadığını söyledi. Ünsal konuşmasının geri kalanında şu ifadeler yer verdi:

"Aslında 'serbest gibi görünse de hiç de öyle olmadığını hepimiz biliyoruz. Girişi çıkışı tam bir kontrol altında. SBUP dediğimiz bir programla buraya her giren veya çıkan malın en ufak detayına kadar bildirimi yapılıyor. Ürettiğiniz malların hangi komponentlerden oluştuğuna kadar bilgi veriyorsunuz. Bütün bunlara öyle de olmalı diyoruz. Ama örneğin KDV ödeyerek aldıkları tüketim mallarının KDV'lerini geri alamıyorlar. Kurumlar vergisi ödemiyorlar belki ama, mal girişlerindeki ödedikleri binde beş'lik fonları alt alta topladığınızda ortalama bir mükelleften 7 kat fazlasını ödüyorlar."

iha
Yayın Tarihi : 7 Mart 2009 Cumartesi 19:03:25
Güncelleme :7 Mart 2009 Cumartesi 19:06:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?