22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Sezer'e "Hodri Meydan"

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Kuran kursları ve özel okulların sıkı denetime tabi olması yönündeki mesajını değerlendirerek, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın elinde Devlet Denetleme Kurulu gibi bir kuruluş var. Böyle bir hukuk dışı, Cumhuriyet ilke ve inkılaplarına ters gelen bir kurs varsa gerekeni yapar" dedi. 

2006-2007 eğitim-öğretim yılının açılışı dolayısıyla düzenlenecek törene katılmak üzere Antalya'ya gelen Milli Eğitim Bakanı Çelik, burada medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle kahvaltılı sohbet toplantısında biraraya geldi. Çelik, toplantıda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu yıl 230 çeşit ders kitabı hazırladıklarını ifade eden Çelik, görme ve işitme engelliler için de ayrıca ders kitabı hazırladıklarını ifade etti. AK Parti Hükümeti döneminde 85 bin derslik açıldığını kaydeden Bakan Çelik, bu sene 40 bin yeni öğretmen atadıklarını kaydetti. Öğrencilerin yüzde 90'ına internet erişimini sağladıklarını belirten Çelik, 1998 yılından bu yana öğretmenlerin ek ders ücretlerinin artmadığına işaret ederek, ek ders ücretlerine yüzde 40 oranında artış yapıldığını ifade etti. Çelik, öğretmenlere ek ders ücretinin yanında ayrıca 40 + 40 YTL de ek ödeme yapılacağını duyurdu. 

Bu yıl engelli öğrencilerle ilgili yeni bir uygulama da başlatılacağını açıklayan Çelik, ilk defa bu yıl engelli öğrencilerin evlerinden alınacağını ve evlerine bırakılacağını duyurdu. 

Çok programlı özel eğitim merkezleri oluşturduklarını anlatan Çelik, mevcut potansiyeli yerinde kullanacaklarını belirtti. Çelik, sadece görme engelliler için olan ancak tam kapasite ile eğitim vermeyen okulları diğer engelli öğrencilere de açacaklarını söyledi. 2 yıl içinde yeni ilköğretim müfredatına tamamen geçmiş olacaklarını dile getiren Çelik, her okulda 8 yıllık eğitime geçileceğini vurguladı. Bu yıl meslek liselerine başvuruda büyük patlama olduğunu ifade eden Bakan Çelik, 104 okulda bu patlama nedeniyle ikili öğretime geçtiklerini bildirdi. 50 ilde bilim ve sanat merkezleri açtıklarını kaydeden Çelik, üstün zekalı öğrencilerin burada ekstra eğitim yapacağını söyledi. 

Bakan Çelik, dün Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. İzzettin Doğan'la görüştüklerini hatırlatarak, lise müfredatında bulunan Din ve Ahlak Bilgisi dersine ilk defa 'Alevilik nedir, ne değildir' konusunun işlendiği bir bölüm koyduklarını açıkladı. Çelik, bu başlık altında işlenecek derste öğrencilerin caferilik, şiilik gibi akla takılan tüm soruların cevabını alacağını ifade etti. Bu uygulamayı AB çerçevesinde değil tamamen kendi iradeleriyle yaptıklarını dile getiren Çelik, "Sayın Başbakan'a bu konuyu sorduğumda 'çok geç kalınmış bir karar' dedi. Bu bilgileri Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, birçok alevi sivil toplum örgütünün görüşünü de alarak hazırladı" diye konuştu. 

Bu yıl karikatürist Salih Memecan'a 150 karikatür çizdirdiklerini belirten Çelik, ders kitaplarının kapaklarında bu karikatürlerin olacağını açıkladı. Çelik, "Bazen bir karikatürün anlattığını bir kitap yazsanız anlatamazsınız. Aynı zamanda UNİCEF'le işbirliği içinde öğrencilere kitap kaplıkları da vereceğiz. Bunların üzerinde Türk büyüklerinin sözleri, karikatürler, faydalı bilgiler, bulmacalar olacak" dedi.
Milli Eğitim Bakanı Çelik, YÖK ile Bakanlık arasında tartışmalara neden olan yüksek lisans için yurt dışına öğrenci gönderme yetkisi konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Bu konunun tamamen Milli Eğitim Bakanlığı'nın yetkisi içinde olduğunu ifade eden Çelik, LES sınavına giren ve 60 puan alan öğrenciler arasından Milli Eğitim Bakanlığı sınavından geçen öğrencilerin yurt dışına gidebileceğini kaydetti. Çelik, 1416 sayılı Kanun'un uygulamasının tamamen Milli Eğitim Bakanlığı'na ait olduğunu vurguladı. Yurt dışında yüksek lisans için bu yıl 960 müracaat olduğunu açıklayan Çelik, bunların üçte birinin gönderileceğini bildirdi. 

Bakan Çelik, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, eğitim öğretim yılının başlaması nedeniyle yayınladığı mesajında kuran kursları ve bazı özel okullarla ilgili yer verdiği değerlendirmelere de değinerek, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın elinde Devlet Denetleme Kurulu gibi bir kurul bulunmaktadır. Böyle bir hukuk dışı, Cumhuriyet ilke ve inkılaplarına ters gelen bir kurs varsa gerekeni yapar" dedi. 

Eğitimde kaliteyi artırmak için bir uygulama başlattıklarını ifade eden Çelik, bu yıl ÖSS'de ve OKS'de ilk bine giren öğrencilere Başbakan Erdoğan'ın ve kendisinin imzalarını taşıyan kalem seti hediye ettiklerini bildirdi. Okullarda yaşanan şiddete de değinen Çelik, "18 yaşına kadar demokratik bir eğitim olmaz. Öğrencileri, demokrat olacağız diye başına buyruk bırakmayız" şeklinde konuştu. Çelik, ayrıca eğitimde af defterini kapattıklarını söyledi. Çelik, YÖK Kanunu Tasarısı ile ilgili bir soruya şu karşılığı verdi: 

"YÖK Kanunu'nu nadasa bıraktık. YÖK 12 Eylül döneminin anti demokratik bir kuruluşudur. Bunda bütün Türkiye hemfikirdir. Kanun şu anda Meclis Komisyonu'nda yatıyor. Zamanı gelince tekrar gündeme gelir".
İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2006 Pazartesi 13:54:41
Güncelleme :18 Eylül 2006 Pazartesi 19:15:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?