21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

SHP ve CHP arasında polemik

Alanya Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yemeğinde SHP ve CHP arasında ittifak polemiği yaşandı. SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, dernek üyelerinden solda ittifak için diğer sol partilere baskı yapmaları çağrısında bulundu. Bunun üzerine kürsüye çıkan CHP Antalya Milletvekili Atilla Emek, bunun hem seçim mevzuatı gereği hem de anayasa gereği mümkün olmadığını söyleyerek, "Anayasa değişikliği AKP'nin desteği ile olur, o da imkansız" dedi. 

Antalya'nın Alanya İlçesi'nde Pir Sultan Abdal Derneği'nin yemeğine katılan SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, dernek üyelerinden solda ittifak konusunda destek istedi. Karayalçın konuşmasında, SHP olarak bu ittifaka "evet" dediklerini hatırlatarak şöyle konuştu, "Bugün Sulama Birliği toplantısında ben ve DSP Genel Başkanı kardeşim Zeki Sezer'i gören kooperatifçiler, biraraya gelin dedi. Ben burada da CHP'li milletvekilleri arkadaşlarımla aynı masayı paylaşıyorum, aynı şeyleri konuşuyorum. Şah İsmail Bey'den de aynı masada, aynı tebligatı almış durumdayız. Buradan da aynı talimat veriliyor. Bu sadece Alanya'ya özgü değil. Türkiye'nin neresine gidersek gidelim yurttaşlarımızdan bu doğrultuda istemler duyuyoruz. Geçmiş yıllardan farklı bir eğilim ve coşku görüyorum. SHP, solun en güçlü partisi olduğu dönemde de solun birleşmesi için gereken sorumluluğu yerine getirmiştir" ifadelerini kullandı.

- "ANKET YAPACAK PARAMIZ YOK"
Seçimlerin yaklaştığına dikkat çeken Karayalçın, bu konuda bir çok anket yapıldığına dikkat çekerek, "Bu anketlerde ilginç bir gerçek ortaya çıkıyor. Bizim anket yaptıracak paramız yok, ama diğer partilerin ve bazı sivil kuruluşların yaptırdıkları anketleri yakından takip ediyoruz. Bu anketlerden çıkan sonuç şu; sol partiler ittifak yaptıkları taktirde oyları artıyor, sağ partiler ittifak yaptıkları taktirde düşüyor. Sol seçmen şu mesajı veriyor; iktidar olmak istiyorsanız, ittifak yapın. Bu üç partinin ittifakı, iktidarı getirecek. Türkiye tarihinin en tehlikeli döneminden geçiyoruz ve cumhuriyetin temel değerleri hiç bu kadar tehdit ve tehlike ile karşı karşıya kalmadı. Bu nedenle insanlarımız diyor ki, aklınızı başınıza toplayın. Sizi görevlendiriyorum. Ben Murat Karayalçın olarak bu mesajı alıyorum, bu mesajı kabul ediyorum ve bu mesajın gereğini yerine getirmeyi Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin Alanya Şubesi Toplantısı'nda ilan ediyorum. Siz de bunu destekliyorsanız, bu sesi her yerde söyleyin" dedi. 

Karayalçın'ın ittifak konuşmasının ardından kürsüye çıkan CHP Antalya Miletvekili Atilla Emek, ittifakın olamayacağından bahsetti. Karayalçın'ın bir gün önce Alanya'da bir mahalli kanalda yaptığı açıklamaya değinen Emek, "Sayın Genel Başkan Karayalçın kanalda yaptığı açıklamada birleşmeyi istemiyor, ittifakı istiyor. Ancak ne seçim mevzuatı ne de anayasa, ittifaklara el vermiyor. Bunu bilmenizi isterim. Sayın Karayalçın yine burada bir mahalli kanalda çıktı ve 'Ne olacak, bir anayasa değişikliğini verelim, bunu sağlayalım" dedi. Şu anda buna imkan yok. AKP'nin böyle bir yolu açmayacağı da aşikar. O zaman ne yapmak lazım. Türkiye'nin irtica ve bölücülük tehdidi altında olduğu bu günlerde sadece solcular değil, tüm millet birleşmeli. CHP olarak Türkiye'de en örgütlü sol parti biziz ve milletimize diyoruz ki, sağcıda olsan, solcuda olsan cumhuriyete bağlı isen ülkenin bölünmesini istemiyorsan, gelin Türkiye'yi kurtaralım " şeklinde konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2006 Cumartesi 09:59:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?