7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Sıcak hava kalp krizini tetikliyor

Tüm yurdu etkisi altına alan Afrika sıcaklarına karşı uzmanlar kalp ve şeker hastalarını uyarıyor.


Sıcağa karşı bol su tüketilmesi ve mecbur kalınmadıkta sokağa çıkılmaması gerektiği konusunda vatandaşları uyaran uzmanlar, özellikle kalp, tansiyon ve şeker hastası olan kişilerin 11.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşe çıkmamalarını tavsiye ediyorlar. An-deva Hayat Kalp Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Pakdemir, aşırı sıcakların vücutta sıvı kaybına yol açtığını, bu durumun kandaki pıhtılaşmayı ve kalp krizi riskini artırdığını bildirdi.

Doç. Dr. Pakdemir, havaların aşırı derecede ısınmaya başladığı bugünlerde düşük yağlı diyet ve düzenli egzersize ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek, bunların yanı sıra hastalara sigaradan uzak durmalarını, ideal vücut ağırlıklarını korumalarını tavsiye etti. Sıcaklıkların önümüzdeki günlerde daha da artacağını ve bu yüzden kalp-damar hastalarının çok dikkatli olması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Pakdemir, "Vücuttaki su kaybı sıcaklıkla birlikte artış gösterir. Bu durum, damarlardaki pıhtılaşmayı ardından da kalp krizi riskini artırır. Güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde güneşte fazla kalınmaması ve sıvı kaybının önlenmesi şart. Hastaların kaybedilen sıvıyı alması büyük önem taşıyor" dedi.

 
Doç. Dr. Pakdemir, hava sıcaklığının dorukta olduğu saatlerde dışarı çıkmak zorunda olan kişilerin kıyafet seçimine dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatarak, "Sıcakta sokağa çıkarken, sıcakların kendimizi fazla rahatsız etmemesi için serin tutacak açık renkli giysileri tercih etmeliyiz. Çünkü açık renkli kıyafetler ısıyı ve güneş ışınlarını iyi yansıtır, vücudun normal sıcaklığını korumasına yardımcı olur. Ayrıca dışarı çıkarken vatandaşların şapka kullanması da riskleri azaltıyor" şeklinde konuştu.


An-deva Doğu Garajı Tıp Merkezi Diyetisyeni Tuğba Kara Bilici ise, sıcak havalar karşısında insanları bol sıvı tüketmesi konusunda uyardı. Ağır yağlı yemeklerden uzak durulmasını isteyen Bilici, yaz mevsimi boyunca hafif sebze yemekleri, meyvenin tercih edilmesini önerdi. Bilici, "Kırmızı et ve yağlı yemekler gibi ağır besinlerden mümkün olduğunca kaçınılmalı. Özellikle sıcakların aşırı olduğu saatlerde kırmızı et tüketiminden, mangaldan mümkün olduğu kadar uzak durulmalı" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2007 Perşembe 15:49:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?