1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Side Sanat Festivali 5 Eylül'de

Manavgat ilçesi Side beldesinde düzenlenen yedi gün sürecek 9. Side Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali 5-12 Eylül'de yapılacak. Festivalin özel ödülü ise TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'e verilecek.

Side Belediyesi'nin katkılarıyla Side Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, bu sene 9. kez sanatseverlerle buluşuyor. Festivalin açılışı Apollon Tapınağı'nda uluslararası Türk sanatçısı Gülsin Onay'ın piyano konseriyle gerçekleşecek.
Side Belediye Başkanı Kadir Uçar ve Sanat Yönetmeni Remzi Buharalı, Gazeteciler Cemiyeti toplantı salonunda açıklamalarda bulundu.

Side Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali'nin, Avrupa Festivaller Birliği'nin resmi üyeliğine katılması için müracaat ettiklerini belirten Side Belediye Başkanı Kadir Uçar, "Standartlarımızı yükseltiyoruz. Uluslararası alanda tanınmış festivaller arasına Side'yi de taşımayı amaçlıyoruz. Yüzyıllar boyunca acıyı tatlıyı bir arada yaşayan bu kent, eski yaşamında da birçok etkinliğe de ev sahipliği yapmıştır. Bu yıl festivalde ilk kez özel ödül veriliyor. Geçmişte bize büyük katkıları bulunan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin'e 'Özel Ödül' vereceğiz. Festivalin 'Sanat Ödülü'nü ise Türk tiyatrosunun duayeni Prof. Cüneyt Gökçer'e verilecek" dedi.

Festival kapsamında Apollon Tapınağı ve Side Limanı'nda konserlerin ücretsiz olacağını belirten Sanat Yönetmeni Remzi Buharalı da, festival süresince antik Side sokaklarının her akşam Street Band konseriyle renkleneceğini söyledi. Programda, klasik müzikten caza, rock müzikten halk danslarına kadar birbirinden farklı konser ve gösteriler olduğunu anlatan Buharalı, sözlerine şöyle devam etti:

"Ulusal boyutta her geçen yıl büyüyen festival, sanatsal içeriği ile kentlerde düzenlenen festivallerle yarışacak farkını ortaya koyacak. Uluslararası düşündüğümüzde, Side'yi ziyaret eden binlerce yabancı turiste, sanatın birçok dalını bir araya getirip kaliteyle sunarak Side'nin bir dünya kenti olduğunu göstereceğiz."

TARİH PİYANO TUŞLARINDA CANLANIYOR

Festival 5 Eylül 2009 tarihinde Devlet Sanatçısı, piyanist Gülsin Onay'ın Apollon tapınağında vereceği konserle başlayacak. Binlerce yıllık tarihe sahip bu görkemli tapınakta Onay, Schumann, Beethoven, Elgar, Ahmed Adnan Saygun ve Chopin'in eserlerinden oluşan bir programla sahnede olacak. Müzik otoritelerinin sadece teknik ustalığı değil 'Sınırsız enerji ve hem zeki hem de duyarlı bir yorum gücü ile donatılmış olağandışı bir piyanist' olduğu konusunda birleştikleri Gülsin Onay'ın bu tarihi sahnede vereceği konser akıllardan silinmeyecek.

SİDE MEYDANI'NDA POP & ROCK SESLERİ

Festivalin ikinci konseri 6 Eylül 2009 da Side Liman'ında gerçekleşecek. Müzik serüvenine İzmir'den başlayan ve artık rock müziğin temsilcilerinden kabul edilen Bumerang grubunun sahne alacağı konserde 70'lerden günümüze Türkçe ve İngilizce pop ve rock türlerinde şarkılar yer alacak. Her biri, uzun yıllar değişik grup ve sanatçılarla sahne alan grup üyeleri farklı yaştan pek çok festival izleyicisine eğlenceli dakikalar yaşatacak.

Bakır nefesli çalgılarla farklı bir deneyim yaratan Golden Horn Brass Kentet, Side'ye ilk kez konuk oluyor. 7 Eylül 2009 da gerçekleşecek konserde Korno, Trombon, Tuba ve iki trompetten oluşan grup yepyeni bir 'tınıyı' dinleyiciye sunacak. Günümüz Türk bestecilerinin yanı sıra baroktan caza müzik literatüründeki önemli eserleri kendi gruplarına özel düzenleten grubun Apollon Tapınağı'ndaki konseri, izleyenleri bakır nefesli enstrümanların ses zenginliğiyle buluşturacak.

FESTİVALDE COŞKUNUN ADRESİ

2004 yılında kurulan GrupOPUS, konservatuvar eğitimi almış profesyonel müzisyenlerden oluşuyor. Geniş bir repertuvarı olan topluluk yerli yabancı popüler ve Latin müziklerin yanı sıra napolitenler ve aryalardan oluşan bir program sunacak. Konser 8 Eylül de Side Limanı'nda yapılacak.

Ülkemizde caz denince akla ilk gelen isimlerden Kerem Görsev, Engin Recepoğulları (saksafon), Kağan Yıldız (kontrabas) Ferit Odman (davul)'dan oluşan Quartet' ve onlara vokalde eşlik edecek Larry Oneill festival kapsamında Side'ye konuk olacak. 9 Eylül Çarşamba akşamı Apollon Tapınağı'nda gerçekleşecek konserde izleyenler tarihi atmosferin eşliğinde caza doyacaklar.

ANADOLU'NUN MÜZİK VE DANS ESİNTİLERİ

11 Eylül akşamı Side Limanı'nda müzik ve dansın iç içe geçtiği iki ayrı performans yer alıyor. Her biri enstrümanında birer usta olan sanatçıların sevilen Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği eserleri ile sahne alacağı konserin yanı sıra Ankara'dan festivale konuk olan Tuana Sanat Kulübü Muş, Silivri, Roman, Burdur Teke ve Trabzon oyunlarından oluşan halk danslarından bir gösteri sunacak.

Festivalin kapanış konseri 12 Eylül 2009 da Ankara Devlet Opera Balesi sanatçılarından Ayhan Uştuk, Aykut Çınar ve Şenol Talınlı'nın sahne alacağı '3 Tenor' konseri ile gerçekleşecek. Piyanoda Fügen Serbest'in eşlik edeceği konserde, sanatçılar ünlü bestecilerin aryalarının yanı sıra türküleri de opera yorumlarıyla seslendirecekler.
 

İHA
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2009 Salı 15:06:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?